Jüri üyelerinden skandal bir karar
Bu yıl 60’ıncısı düzenlenecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Belgesel Film Kategorisi’nde yarışması planlanan ve FETÖ propagandası yapılan ‘Kanun Hükmü’ belgesel filminin gösterimden kaldırılması sonrası jüri üyeleri skandal bir karara imza attı. Jüri üyeleri konuya ilişkin açıklama yaparak filmin festivale geri alınmaması durumunda görevlerini yerine getirmeyeceklerini açıkladı.
Bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60’ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin, sinemaseverlerle buluşması planlanırken büyük bir kriz patlak verdi. Ulusal Belgesel Film Kategorisi’nde gösterilmesi planlanan Yönetmen Nejla Demirci'nin 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen iki kamu çalışanının yaşadıklarını anlatan ‘Kanun Hükmü’ belgesel filminin FETÖ propagandası içermesi yoğun tepkiyle karşılandı. Yaşanan gelişmeler sonrası film ani bir kararla yarışma listesinden çıkarıldı.
Filmin yarışmadan çıkarılması ise festivalin jüri üyelerinde isyana sebep oldu. Demokrasi ve özgürlük savunuculuğu yapan Demet Akbağ, Zeynep Dadak, Ayşegül Aldinç, Özcan Alper, Onur Saylak, Mehmet Günsür gibi isimlerden oluşan jüri üyeleri yaptıkları kamuoyu duyurusunda, yaşanan gelişmeyi ‘sansür’ olarak nitelendirmeye çalışarak FETÖ propagandası yapan filmi savundu.
JÜRİDEN SKANDAL REST
Kanun Hükmü belgeselinin festivalden çıkarılmasını şaşkınlık ve üzüntü ile karşıladıklarını dile getiren jüri üyeleri, “Filmlerde suç unsuru arayan bu bakışı ve sansür yaptırımının normalleşmesini kabul etmiyoruz. Yıllardır süren Antalya Altın Portakal Film Festivali geniş bir mutabakatla topluma aittir. Demokratik ilkelerden, ifade özgürlüğünden ödün veremez. Bu bağlamda sanatçılar için güvenli bir alan olmaya devam etmesi yaşamsaldır. Jüri üyeleri olarak bizler de meslektaşlarımızla yan yana durmayı görev biliyoruz. Aşağıda imzası bulunan jüri üyeleri olarak, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ndeki görevimizi, ‘Kanun Hükmü’ filminin Belgesel Yarışma seçkisine geri alınmasıyla yerine getirebileceğimizi kamuoyuna duyururuz” diyerek rest çekti.
EMEKÇİLERDEN TEPKİ
Kanun Hükmünde belgeselinin festivalde çıkarılmasıyla ilgili
olarak işten çıkarılan ve 9 yıldır hak mücadelesi veren Altın Portakal
emekçilerinden açıklama geldi. Altın Portakal emekçileri, sansürden utanç
duyduklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:
“2014 yılında Altın Portakal Film Festivali'ndeki işlerinden çıkarılan bizler, 9 yıldır hak arayışımıza devam etmekteyiz. Tazminat ve haklarımızı alabilmek için, Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde, 'işçiden, emekten yana bir festival olsun' şiarıyla sanatçı dostlarımıza ve sanatsever Antalyalılara açık bir çağrı yaptık. Gelinen son noktada hâlâ bir sonuç elde edemediğimiz gibi 60'ıncı yılını kutlayacak Altın Portakal'da yaşananları Antalyalılar ve eski festival emekçileri olarak utançla karşılıyoruz. Bizlerin hak mücadelesini görmezden gelen Antalya Büyükşehir Belediyesi. hak mücadelesini anlatan ‘Kanun Hükmü’ filmini festivalden çıkararak korkunç bir hataya imza atmıştır. Hak mücadelesini arayanlara ve onların sesleri olan sanatçılara karşı benzer bir tavrı gösteren Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni kınıyoruz. Film festivallerinin bir kent hakkı olduğunu tekrar hatırlatmak gerekliliği doğmuştur. Film festivallerinin taşeronlaşmasının hem kentte yaşayanlar, hem de sanatçılar için ağır sonuçları olabileceğinin bir kez daha altını çizmek istiyoruz. 2019 yılında yönetime gelen Sayın Muhittin Böcek'in o yıl düzenlediği Altın Portakal basın toplantısındaki hem eski AKSAV emekçilerine, hem de sansüre karşı sinema sektörüne verdiği sözleri kendisine tekrar hatırlatmak istiyoruz. Bu noktada açık çağrımızı yineliyoruz. Bu yıl Altın Portakal emeğe yapılan her türlü haksızlığın tartışıldığı, işçiden emekten yana bir festival olsun istiyoruz. Sanatçılarımızı ve Antalyalıları desteğe çağırıyoruz. Sansüre karşı tavır gösteren sanatçılarımızın bizlerin hak mücadelesine de destek olmasını bekliyoruz. Gelin bu festival emeğe yapılan haksızlığın tartışıldığı, boykot edildiği, emeği görmezden gelenlerin yüzüne haykırıldığı, işçiden, emekten yana bir festival olsun. Sansüre karşı duruşun sergilendiği özgür platformlarda buluşmak dileğiyle.”
YARGI SÜRECİNİ BEKLEYECEKLER
KHK ile kamu görevinden çıkarılan Doktor Yasemin Demirci ve
Öğretmen Engin Karataş’ın ihraç sonrası yaşadıkları gelişmeleri anlatan
Yönetmen Nejla Demirci’nin Kanun Hükmü belgesel filminin Altın Portakal
Film Festivali’nden kaldırılması ile ilgili olarak Festival Yönetmeni Dr. Ahmet
Boyacıoğlu tarafından yapılan duyuruda şu ifadeler yer almıştı:
“Festivalimizde, Ulusal Belgesel Film Yarışması bölümüne seçilen ‘Kanun Hükmü’ adlı filmde yer alan bir kişi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği saptanmıştır. Bu nedenle yargıya intikal etmiş bir konuda yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkilememek adına filmin bu yılki seçkiden çıkarılmasına karar verilmiştir. Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz. Belgeselde yer alan kişi ile ilgili yargı süreci tamamlandıktan sonra film, Antalya’da gösterilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
BÖCEK, TUNCER’E TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Filmin yarışma filmleri arasına alınması CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi yönetimi ile festival yönetimi ANSET arasında gerginliğe yol açmıştı. Muhittin Böcek, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmek için gittiği Ankara’dan döner dönmez, belediye şirketi ANSET’in Yöneticisi ve Festivalin İdari Koordinatörü Cansel Tuncer ile toplantı yapmış, filmin yarışma filmleri arasına alınması nedeniyle Tuncer’e tepki göstermişti.