JIRINOVSKI KOKULU YILLAR

Sevgili okurlar; Ukrayna ile savaş devam ederken; Rusya’nın önde gelen politikacılarından aşırı milliyetçiliği ile tanınan Liberal Demokrat Parti’nin Lideri Vladimir Jirinovski korona yüzünden hayatını kaybetmiş.

***

Kazakistan doğumlu Jirinovski aynı zamanda Türkolog idi. Türkçe’yi anadili gibi konuşup anlayabilen Jirinovski ile 20 Ekim 2005 tarihinde Tekirova’da tatil yaptığı otelde görüşmüştük.

***

Jirinovski o dönemde Rus Parlamentosunun alt kanadı Duma’da başkan yardımcısı idi. Ben o tarihte Mehmet Emin Karamehmet’e ait Akşam Gazetesi’nde çalışıyordum. 

***

Jirinovski’nin yanında o dönemde Rusya’nın Antalya Başkonsolosluğunda Konsolos Muavini olarak görev yapan Sergey Koritsky de vardı. Sergey Koritsky de tıpkı Jirinovski gibi Türkoloji mezunu idi.

***

Hatta Sergey Kortsky, doktorasını da  “9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde Türk- Rus ilişkileri” üzerine yapmıştı. Sergey Koritsky’nin Antalya’daki görevi sona erdikten sonra bir süre Ankara’da Büyükelçilikte görev yaptıktan sonra ülkesine dönmüştü.

***

Sergey Koritsky’i en son 2013 yılında televizyonda Vladimir Putin ile Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova’daki görüşmesi sırasında iki liderin yanında görmüştüm.

***

Neyse; tekrar Vladimir Jirinovski’nin Antalya’da tatil yaptığı döneme dönecek olursak:

Jirinovski, 2005 yılında aralarında benim de olduğum gazetecilere tatil yaptığı otelin lobisinde Türk-Rus ilişkileri ve dünyadaki gelişmeleri değerlendirmişti. Bize Türkçe şarkılar da söylemişti.

***

Kendisinin Rusya’da bir  marka olduğunu, hatta Jirinovski adıyla ürünlerin satıldığını anlatmıştı.Jirinovski adıyla parfüm, votka, çay gibi ürünlerin olduğunu anlatmıştı.

***

Hatta o gün bana “Jirinovski” markalı parfümden  hediye de etmişti. O yıl Jirinovski’nin kokusuyla parfüm ihtiyacımı karşıladım.

***

Öte yandan Jirinovski’nin bizlere o gün yaptığı açıklamaları hatırladıkça;  bu Rus siyasetçinin zamanın ruhunu çok iyi okuyabilen biri olduğunu da anlıyorum. Örneğin o gün bizlere doğal afetlerin yaratılabileceğini söyleyen Jirinovski salgın hastalıkların da dışarıdan gelebileceğini anlatmıştı.

***

 “Benim çalıştığım uzmanlara göre, teknik açıdan bunu yapmak mümkündür. Bütün dünya politikasını etkilemeye çalışan uluslararası merkezler vardır. Bunlar dünyadaki dengeyi sağlamaya çalışıyorlar" diye konuşan Jirionovski ne gariptir ki, laboratuvar ortamlarında yaratılmış olabileceği iddia edilen korona yüzünden hayatını kaybetti.

***

Dünyayı kasıp kavuran bu salgın hastalık devam ederken Jirinovski bizlere o toplantıda enerjinin önemine de dikkat çekmişti. Konuşmasında dünyadaki gelişmeleri 3’üncü Dünya Savaşı olarak da nitelendiren Jirinovski, Amerika Birleşik Devletlerinin demokrasi getireceğini söyleyerek ülkeleri işgal ettiğini anlatmıştı. Jirinovski o toplantıda  NATO’nun ve Avrupa Birliği’nin Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra eski doğu bloku ülkelerine doğru genişleme sürecine dikkat çekmişti.

***

Hatta “Her ülkenin iniş çıkışları vardır. Rusya şu anda çıkış halinde. ABD tesadüfen süper güç oldu. Ancak, ABD yavaş yavaş gücünü kaybetmeye başladı. Türkiye’nin girmek istediği Avrupa Birliği de dağılacak" diyerek tahminlerde bulunmuştu.  Yaşanan gelişmelere bakılırsa; O dönemde Jirinovski’nin dile getirdiği gelişmeler; sıcak çatışmalara da yol açtı. İşte Ukrayna savaşı önümüzde duruyor.

***

SON SÖZ

Acaba Jirinovski’nin dediği gibi Avrupa Birliği dağılacak mı? ABD süper güç olmaktan çıkacak mı?  Bunları hep birlikte yaşayıp göreceğiz.  Muhtemelen Ukrayna’da yaşanan savaş da bunların belirleyicisi olacak.