İYİLİK ZAMANI

Mübarek Ramazan-ı Şerif ayında marifet buyurun demek, paylaşabilmektir. Mutfaktaki yemeği misafirlere göstermek mühim değil, mühim olan masanın üzerine yerleştirip ihtiyaç sahiplerini doyurabilmektir. Yoksa sosyal medyada ailecek yediğin yemeği paylaşmak hoş değil.

***

İftar davetlerinde benim en çok takıldığım konulardan bir tanesi davet edilenler. Maalesef günümüzde ihtiyacı olmayan, kendi gelir seviyemizdeki dostlarımıza iftar veriliyor. Dostlarımızla zaten 11 ay yiyip içebiliyoruz. Mesele Ramazan ayında imkanı olmayanları doyurabilmek.

***

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Uluköy’de Ramazan ayında örnek bir uygulamaya şahit oldum, çok hoşuma gitti. Köy meydanında köylülerin düzenlediği iftar organizasyonunda sadece yaşlılara iftar veriliyor.

***

Günümüzde herkes gençleri çağırdığı için onlar hep evlerinde kalıyor. Bunu düşünen köylüler yaşlıları evlerinden alınıp meydana getiriyorlar. Onlar da akranları ile birlikte hem sosyalleşme imkanı bulurken hem iftarlarını açıyorlar hem de kendilerini değerli hissediyorlar.

***

Görülmeyeni görmek, düşünülmeyeni düşünmek insanı farklı kılıyor zaten. Bu tür uygulamaların çoğalması temennim. İftara gidemeyen, ar edip yoksulluktan isteyemeyen, ihtiyacı olan insanları bulabilmek düşünebilmek çok kıymetli. Zaten Ramazan ayının amacı da bu değil mi?

***

Rabbe’l-alemin’e kulluk yapmak mı istiyorsun? Hak kapısı devamlı açık. İnsanlara iyilik yapmak, faydalı olmak mı istiyorsun? O kapı da yirmi dört saat açık. Yeter ki sen istekli ve gayretli ol.

***

Bu dünyada belirli bir alanda çalışarak uzmanlaşmak, ayaklı kütüphane olmak mümkündür. Ya da sadece mal mülk, para peşinde koşarak kendini geliştirmemek, sosyalleşmemek de mümkündür. Sen yeter ki yönünü tayin et. Rabbimizin rızasını kazanacak bir hayat ve yaşam şekli de bizim elimizde.

***

Binaların temeli bir günde atılır. Bugün teknoloji var, imkan da varsa bina yapmak çok kolay. Fakat bir insanın yetişmesi öyle mi? Bir kişinin hayata hazırlanması ve pişmesi 30 seneyi bulabilir. Kendimizi geliştirelim, güncel ve esnek olalım. İbadetle de süsleyelim.

***

Namazı terk ettiğimiz için her gün şeytana yeniliyorsak Ramazan ayı bizlere bir vesile olsun, artık yenilmeyelim yenilenelim. Tövbe, salavat-ı şerif ve İslam büyüklerini okuyarak yeni bir başlangıç yapalım hayatımızda. Orucumuzu tutup, namazlarımızı kılalım.

***

İyi olmak altın gibidir. Altın çamura da düşse değerinden bir şey kaybetmez. Bizler de gaflete dalmış olabiliriz ama bu ay silkelenme zamanı.

***

SON SÖZ

İnsan hem iyi olur hem de başkalarına karşılıksız yardım yaparsa hurma ağacının meyve vermesi gibi mübarek ve lezzetli olur. Rabbimiz ‘iyi insan’ olabilenlerden eylesin!