İYİLİĞE ÇAĞRI

Sizden öyle bir cemaat bulunmalıdır ki (onlar herkesi) hayra çağırsınlar, iyiliği emretsinler, kötülükten vazgeçirmeye çalışsınlar. İşte onlar muradına erenlerin ta kendileridir. (Ali İmran Suresi, Ayet 104)

***

Peteklerdeki bal, dallardaki gül, dünya üzerindeki Müslüman ne güzel. O peteklerden parmağı yalatan, canlara can katan bir gıda, o güllerden Cenneti hatırlatan güzel bir koku. Bu kokuyu duyunca hem Sevgili Peygamber Efendimize bol bol salavat oku.

***

O imanlı mümin yeryüzünün halifesidir. Hz Allah’ın kulu, Hz Muhammed’in ümmeti herkesi hayra çağırır. İyiliği, iyi olmayı, iyilikten iyilik doğduğunu (Ashab-ı Kehf’in köpeği Kıtmir’in mağarada iyilerle beraber olduğu için Rabbim O’na önce insan şerefi verdiğini sonra koç suretinde cennete iyilerin yanına koyduğunu) anlatır. Yani faziletin sonu yine fazilettir.

***

O imanlı mümin herkesin iyiliğini ister. Çünkü onun kalbindeki imanın ispatı bunu gerektirir. Cennetin yolu bu düşünceden geçer. Bu Müslüman düşkünlere kucak açar, günahı açıkta işleyenleri ikaz eder.

***

Çünkü açıkta işlenen günah, Ağustos’ta rüzgarlı bir havada ormana ateş atmaya benzer. Hızla yayılır ve her yeri yakar. Örnek ortada; bir zamanlar çarşaflı kadınlar, zamanla mantolu, dar etekli hanımlar, sonrasında dizde etekler, ardından yırtık pantolon ve şimdi de bir karışlık şorta kadar geldik.

***

Her şeyin aşırısı zararlıdır. Ülke olarak değişimlere çok çabuk uyum sağlayabiliyoruz. Dahası değişimin geldiği yerden bile daha fanatik hale gelebiliyoruz. İşin özeti ateş ormanın her yerini yakarsa, Avrupa’nın modası insanın her yerini açar.

TARİHİMİZ VAR

İlham veren, rol model alınan harikulade bir tarihimiz var. Ama bu müthiş tarihimizi anlatabilen uluslararası anlamda bir tane bile filmimiz yok. Bize Spartalıları bile öğretiyorlar ama biz bırakın dünyayı kendimize kendimizi anlatamıyoruz.

***

Çağ açıp kapayan, dünyanın seyrini değiştiren bir olay İstanbul’un fethi ama böylesi muhteşem bir hazineyi bile değerlendiremiyoruz. Yüzlerce film yapıp dünyanın zihnine bunu nakşetmemiz lazım.

***

Bugün dünya insanına ulaşmanın en iyi yollarından bir tanesi sinema. Maalesef biz bu iletişim kanalını değerlendiremiyoruz.

***

ASLA GEÇ DEĞİL

Hiçbir şey için geç kalınmış değil. Tarihçilerimiz ve film sektörü bir araya gelip ülkemiz için en iyisini yapmak için bir yerden başlanabilir. Uzun bir yol evet ama bir yerden başlamamız lazım. Daha iyisine ulaşabilmek için her gün daha çok çalışarak başarılı olabiliriz.