İYİ-KÖTÜ

Pirinç tanelerinin içerisindeki beyaz taşlar dikkatli gözler sayesinde fark edilir. Bu sayede sofralarımızın demirbaşı, iştahla yenilenecek leziz pilavın içerisindeki taşların dişleri kırması önlenir.

***

İyi insanla kötü insan arasındaki fark ise hayat tecrübesi sayesinde fark edilir. Her insan görünüşte iyidir. Aradaki fark ise birlikte vakit geçirerek zamanla anlaşılır. Kötü insan kişiyi aşağı çeker.

***

Hayat yolculuğunda kiminle birlikte olduğunuz, zamanınızı kiminle geçirdiğiniz çok önemlidir. Hayat bize sunulan bir hediyedir. Bu muazzam hediyeyi de doğru insanlarla değerlendirmelidir.

***

Ben kimlerle birlikteyim, arkadaşlarım kimler, kimlerle hangi istikamete doğru yol yürüyorum diye insan kendisine sormalıdır. Birlikte yol yürüdüğünüz insanlar da sizin toplumdaki yerinizi belirleyen etkenlerden bir tanesidir.

***

İyi insan olmanın ölçüsü Peygamber Efendimizin gösterdiği güzel ahlakı kendine örnek alıp, bunları yaşama gayretinde olmaktır. ‘Nasıl insandır?’ diye sorulduğunda ‘imanlıdır, ahlaklıdır, namusludur’ denmesidir bütün mesele.

***

Şu fani dünyada Peygamber Efendimizi örnek almayıp maddi ve manevi yönden zararları olan şeylerle hayatımıza devam etmek dünyada en geri kalmak demektir. Ahirette de aşağıların aşağısına -cehenneme- yuvarlanmaktır.

***

İnsan doğası ile ilgili en önemli bilimsel çalışmalardan biri de Stanford Hapishane Deneyidir. 1971 yılında yapılan bu deney psikoloji alanında en önemli çalışmalardan biri olarak kabul edilir ve halen derslerde işlenir.  

***

Deneye katılan öğrencilerin tamamı deneye başlamadan önce ortalamada benzer statülere sahiplerdir. Bunun bir deney olduğunu bilerek başladıkları halde üstlendikleri rollere kendilerini kaptırınca gerçek karakterleri ortaya çıkmıştır.

***

İnsanların içerisindeki iyilik ve kötülüğün ortaya çıkması anlamında çok önemli bir deneydir. İçinde bulunduğu şartlar insan davranışlarını çok etkilemiştir. Bu şartlar kişinin içindeki, gözükmeyen farklı yönlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. 

***

Deneyin sonuçları ortam koşullarının insan davranışları üzerinde ne kadar etkili olduğunu göstermiştir. Makam ve mevki fark etmeksizin ‘iyi insan’ olabilmek çok kıymetlidir. Mevlam yaşamımızdaki iyilerin sayısını arttırsın inşallah! (Amin)

SON SÖZ

Aptallara göre insanlar ırk, cinsiyet, milliyet, yaş, statü, renk, din ve dil başta olmak üzere sekizden fazla kategoriye ayrılırlar. Halbuki olay bu kadar komplike değildir. İnsanlar sadece ikiye ayrılırlar: İyi insanlar ve kötü insanlar. (Albert Einstein)