İYİ İNSAN, İYİ EŞ

Bazı hanımlar başkalarının yanında şöyle iftihar eder; "Benim bey çok uysaldır, akşam işten geldiğinde önüne soğuk sıcak hangi yemeği koysam yer, hiç kahrı yoktur, onun için ben sabah evdeki işimi bitirince komşuya giderim.

***

Akşama bir saat kalıncaya kadar sohbet eder, eve gidince de bir tarhana çorbası bir salata yaparım o günü öyle atlatırız. Bu kadına şöyle cevap vermeli. “Bulmuşsun süs biberi gibi bir eş konuşuyorsun”

***

Vicdanlar yastık yapılırsa böyle düşünülür. Ey hanımefendi! O kuzu gibi adamcağızın, sen ne yaparsan ses çıkarmaması önemli değil, önemli olan, senin Allah rızası için mevcut imkanları en güzel şekilde hazırlayıp hem adamcağızı hem de Rabbimizi memnun etmen ve vicdanen huzurlu olmandır.

***

Bazı hanımlar da beylerini, ev halkını ve misafirlerini mutlu etmek için bilgisi ve görgüsü ile öyle lezzetli bir yemek yapar ki adeta kaşık yalatır "bir tabak daha var mı?" dedirtir.

***

Bir evde erkek şuurlu ise, kadının dili kısa ise, birbirlerine muhabbetleri bol ise daha dünyada iken cennet hayatı yaşarlar. Böyle, eşini kalpten seven, yaptığı işten vicdanı huzurlu olan altın madeni gibi eş az bulunur.

***

Bir insana lezzetli yemek yapabilen, muhabbetli, itaatli, dindar, dili kısa, Allah’tan korkan bir eş nasip oldu ise, her akşam yatsıdan sonra iki rekat şükür namazı kılarsa kârlı çıkar.

***

Ulu sözüne bakmayan ulurmuş...

***

Bazı kızlarımız anne babayı dinlemeden, kendi kafalarına göre bir eş bulurlar. Anne babanın "kızım hiç değilse altı ay bekleyelim, bir araştıralım, kararımızı sonra verelim" sözlerine şiddetle karşı çıkıp "beni o adama ya verirsiniz ya da kaçarım" tehditleri ile anne babaya zorla kabul ettiriyorlar.

***

Takdir Allah'ın...

Ama "tecrübe ile görülmüştür ki; Kaçarak evlenen kızların beyleri genellikle 40 yaş civarında ölür ya da başına bir dert gelir ve mutlulukları yarıda kalır." Denir.

***

Bu olayı bir amcaya sordum; "Hüseyin, derdimi deşme benim de kızımı kaçırdılar damada 'naha trafik kazasından git' diye beddua etmiştim, damat kamyondan düştü öldü" dedi.

***

Bir gün de, bu konuyu yayla yolunda bir şoförle konuşmuştum. Arabada bulunan iki kadından biri; "Amca doğru söylüyor, biz ikimiz de zamanında kaçarak evlenmiştik, şimdi birimiz 40 birimiz 60 yaşındayız ama ikimizin de beyleri erken öldüler" dedi.

***

KÜPE OLSUN

Bazı kızlarımız da anne babalarının rızasını gözetirler, damat adayının geçmişini ve ailesini öğrenirler ve karşılıklı karar verirler. Rabbimiz onlara sıhhatli, huzurlu ve uzun ömürlü bir mutluluk nasip eder inşallah. Gençler, bu söz kulaklarınıza küpe olsun; (Danışan dağları aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış...)