İYİ BAYRAMLAR

Bayram gününden herkese merhabalar. Yine bir bayram sabahına uyanmanın mutluluğu ve huzuru ile aile büyüklerimizle, çocuklarımızla bayramlaşmaya nasip etti yaradan. Kabul etmeliyiz ki, eski bayramlardan eser yok. Yıllar geçtikçe de eski bayramlara olan özlemlerimiz artıyor.

***

Benim çocukluğumda bayram telaşı her eve bir hafta önce gelirdi. Bayram temizlikleri günler öncesinden yapılırdı. Konu komşu bir araya gelip baklavalar açılır, yapraklar sarılır ve bayram günü gelecek olan misafirlerin ikramlıkları el birliğiyle hazırlanırdı. 

***

Arife günleri ise çok başkaydı. Büyüklerimizle kabir ziyaretine giderdik. Kaybettiğimiz sevdiklerimizin mezarlarını ziyaret ederdik. Dualar okunur, mezar başlarına çiçekler konulur ve kabir ziyaretine gelenlere şeker, gofret dağıtımı yapılırdı. 

***

Ama şimdilerde öyle mi? Ne yazık ki değil. Elbette yine kabir ziyaretleri yapılıyor ama o da eskisi gibi değil. Günden güne eriyip giden değerlerimizle her yıl yeni bir bayramı karşılıyoruz. Ve yine her yıl, bugün şikayetçi olduğumuz bayramı arıyoruz diyebilirim. Her gelen yeni gün bir gün öncesini aratıyor. 

***

Arife günü yapılan giyim alışverişinin heyecanını şimdilerde görmek imkansız. Çocukluğumda hatırladığım ve çok özlediğim bir şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Annemin aldığı kırmızı pabuçlarımı yatağımın başucuna koymuştum.

***

Sabaha kadar ara ara derin uykumdan uyanıp pabuçlarıma bakardım. Sanki daha önce hiç ayakkabım olmamış gibi... Önü cırt cırtlı, canlı kırmızı renkli ayakkabımın bana yaşattığı mutluluğu şu an kağıda kaleme dökmek gerçekten benim için çok zor.

***

Şimdi her çocuğun en az beş çift ayakkabısı var, gardıroplar tıka basa elbise dolu. Hal böyle olunca alınanların da bir kıymeti kalmıyor. Çocuklarımıza bazen en iyisini vermek isterken farkında olmadan onların yaşayacak olduğu en güçlü duyguları törpülemiş oluyoruz.

***

Bu aslında başlı başına yazılacak bir konu... Bu da bize gösteriyor ki;  en çok geçmişi özleyen nesil olarak, doyumsuz çocuk yetiştiren yine bizleriz. Biz ebeveynleriz...

***

Her ne kadar geçmişe duyduğumuz özlemlerimiz olsa da bayramların gelişi herkes için yaşama fırça darbesiyle vurulmuş ayrı bir renk diye düşünüyorum. Bayramlarımız bizi bir araya getirip, beraberliğimizi güçlendiriyor.

***

Aile bağlarının kuvvetlenmesini sağlarken, bu vesile ile aranmayan dostlar aranıyor, kapısını çalamadığımız büyüklerimizin ziyaretleri yapılıyor.

KUTU

HERKESE SELAM OLSUN

Sağlıkla, huzurla ve sevdiklerimizle birlikte bayram sabahına merhaba dediğimiz bir günden herkese selam olsun.  Birlik ve beraberlik içinde kutlayacağımız nice bayramlar olması dileğiyle büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden öpüyorum. İyi bayramlar...