İsyan ettiren ‘yıkım’ kararı

Antalya’da 3 blok 66 daireden oluşan 29 yıllık sitenin, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkımına karar verildi.

Binalarının sağlam olduğunu öne süren site sakinleri ise tahliyeye karşı çıkarak eylem yaptı. Kooperatif Yöneticisi Ali Karadoğan, “Biz ses ve nefes istiyoruz. Sesimiz duyulsun istiyoruz. Çünkü yapı kayıt belgemizde var” dedi.


Muratpaşa ilçesi Perge Bulvarı 1584 Sokak'taki Kanarya Sitesi'nde 66 daire bulunuyor. 1975 yılı inşaat yönetmeliğine göre, 1994 yılında yapılan 10 katlı sitenin 33 dairelik bloku, inşa edildiğinden bu yana hiç kullanılmadı. 33 dairelik diğer 2 blokta oturanların ise tapusu bulunmuyor. Arsa sahibi Nazım Çelik, sitenin güncel deprem yönetmeliğine uygun olmadığını ve yıkılmasının an meselesi olduğu gerekçesi ile daire maliklerini ve kooperatif yönetimini uyardı. Yönetim ise ruhsatlı yapı denetim firmalarından aldıkları raporlar ile sitenin sağlam olduğunu öne sürdü. Konu yargıya taşındı; kooperatif üzerinden yapılan sözleşmeye göre; oturanlar, arsa sahibi ile davalık oldu.


BELEDİYE, 10 TEMMUZ'A KADAR TARİH VERDİ

Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nce sitenin yıkılmasına hükmedilince, karar Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne götürüldü. İstinaf mahkemesi de yerel mahkemenin kararını onadı. Muratpaşa Belediyesi, karar sonrası binanın yıkım işlemi için daire maliklerine tek tek tebligat gönderdi. Tebligatta; binanın 10 Temmuz tarihine kadar tamamen boşaltılması gerektiği, aksi takdirde kolluk kuvvetleri ile dairelerin boşaltılacağı bildirildi. Bunun üzerine harekete geçerek sitede eylem yapan site sakinleri ikamet ettikleri binaya, 'ruhsat yılı kriterleri ile güçlüyüz, ayaktayız. Entrikaya geçit yok' yazılı pankart astı.


“İNŞAATTA YAPILMASI GEREKEN HER ŞEY ONA AİT”

Site sakinleri adına açıklama yapan Kooperatif Yöneticisi Ali Karadoğan, “Ben bir köy öğretmeniyim. Yıllarca çalıştım ve biriktirdim ve biriktirdiğim o paralarla bu kooperatife üye oldum. Yer sahibi Nazım Çelik Kooperatif ile anlaşmış ve inşaatlar başlıyor inşaatlar bittikten sonra Nazım Çelik ölüyor. Nazım Çelik hem yer sahibi, hem müteahhit, hem fenni mesul, hem de proje müellifiydi. Yani bir inşaatta yapılması gereken her şey ona aitti. Biz sadece üyeler olarak, para ödeyen kısımdayız. Çünkü yapılan sözleşme gereği bütün sorumluluğu Nazım Çelik kendi üzerine almış. Nazım Çelik öldükten sonra inşaatın devamı için Hüseyin Yaşar’ı tutuyorlar. Belediyeye müracaat ediyorlar ve tekrar inşaata başlanıp, tamamlanıyor. Çelik öldükten sonra hepsinde mülk sahipleri var. Ama yapılan sözleşme kendi aralarında yapıldığı için noterden tasdik edilmiyor. Bu yüzden yer sahipleri bunu yok sayarak, burayı boşaltmak ve burayı yıkıp bize para ödememek istiyorlar” ifadelerini kullandı.


Muratpaşa Belediyesi’ne sert tepki göstererek sitemlerde bulunan Ali Karadoğan sözlerine şöyle devam etti;

“Bizim müracaatımızda yer sahibine inşaat bedelinin ödenmesi. Yani, verilenin alınması. Ama onlar istiyor ki burası yıkılsın ki Muratpaşa Belediyesi’nin buradaki amacı nedir onu da bilemiyoruz. Çünkü burada tekrar yıkılarak hem devlet hem üyeler zarara giriyor. Yani milletin mal varlığı yok ediliyor bir yerde. Çünkü yapılan incelemelerde yüzde 15 ile her iki bina güçlendirilebiliyor. Biz ses ve nefes istiyoruz. Sesimiz duyulsun istiyoruz. Çünkü yapı kayıt belgemizde var” dedi.


“BİNALARDA KILCAL ÇATLAK DAHİ YOK”

Sitede ikamet eden Fatih Karakoç, “Ben 10 yıldır burada oturuyorum. İnşaat mühendisiyim. Yıllardır da buradayım. Bir inşaat mühendisi olarak, zaman aralıklarında kolonları, kirişleri kontrol ettim. Herhangi bir şey olduğu zaman detaylı çatlaklar oluşur. Bırakın detaylı çatlakları bizde kılcal çatlaklar dahi yok. Binalarımız sağlam ve dört dörtlüktür. Eğer bu binaların çürük olduğundan yüzde 100 emin olsam en önde ben bunların yıkılması için mücadele ederim. Çünkü bir can hiçbir şeye değişilmez. Burada bir takım kasıtlı oyunlar oynanmakta. Amaç hiçbir bedel ödenmeden arsaların kendilerine kalması” sözlerine ekledi.