İŞVERENE VERİLEN DEVLET TEŞVİKLERİ (2)

SGDP’ye tabi çalışanlar, Libya’da çalışanlar, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, Zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler ve Harp malulleri ile vazife malullüğü aylığı alanlar söz konusu beş (5) puanlık prim indiriminden yararlanamayacaktır.

– Uygulama, 1/6/2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

– Teşvikten yararlanılabilmesi amacıyla işverenlerce iş yerinin bağlı bulunduğu SGK İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne ayrıca başvuruda bulunulmasına gerek yoktur.

– İşverenlerin bu teşvikten yararlanabilmeleri için borçlarının bulunmaması gerekmektedir. (Yapılandırılmış veya taksitlendirilmiş borçlar uygulamayı etkilemeyecektir.)

– Öte yandan prim borçları işyeri bazında değerlendirileceğinden, aynı işverenin borcu olmayan diğer işyerlerinden dolayı teşvikten yararlanılabilecektir.

Yap-İşlet-Devret Modeli ile Yapılacak Projelerde Teşvikten Yararlanmak Mümkün Mü?

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na tabi işler bu teşvik kapsamı dışındadır ve yüzde 5’lik indirim uygulanmaz. Fakat Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi ile bu bankaların doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları şirketlerin yapım ihalelerini üstlenen işverenler tarafından çalıştırılan sigortalılardan dolayı ve bu bankalarca ihale edilen işlerin konusunun “hizmet alımı” olması durumunda bu işlerin 4734 sayılı Kanun kapsamı dışında olması nedeniyle, bu bankalardan konusu hizmet alımı niteliğinde olan işleri üstlenen işverenlerce bu işlerde çalıştırılan sigortalılardan dolayı beş puanlık prim desteğinden yararlanılır.

Kamu Kurumlarının 5 Puanlık İndirimden Faydalanmaları Mümkün Müdür?

Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda çalışan sigortalılardan dolayı 5 puanlık prim indiriminden faydalanılamaz. Vakıflar tarafından kurulan yükseköğretim kurumları ile okul aile birliklerinde çalıştırılan sigortalılardan dolayı 9.12.2016 tarihinden itibaren beş puanlık indirimden yararlanılması mümkündür.

Prim Borçlarını Yapılandıran Veya Tecil Ve Taksitlendiren İşverenler, 5 Puanlık İndirimden Yararlanabilir Mi?

Prim borçlarına ilişkin yapılandırma veya tecil ve taksitlendirme işlemleri devam eden ve yapılandırma/tecil ve taksitlendirme kapsamına girmeyen başkaca borcu bulunmayan işverenler 5 puanlık indirimden yararlanabilir. Ancak, prim borçları yapılandırılmış/tecil ve taksitlendirilmiş olan işverenlerin ödeme yükümlülüklerini yerine getirmemeleri nedeniyle yapılandırma veya tecil ve taksitlendirme işlemlerinin bozulması halinde, bozma koşulunun oluştuğu ayı takip eden aydan başlanılarak, söz konusu borçlar ödenmediği sürece bahse konu indirimden yararlanılması mümkün değildir.

Sonuç olarak, İşveren Teşvikleri ile ilgili, İşveren konumunda olan işyerlerinin söz konusu teşviklerden tam ve eksiksiz olarak yararlanabilmesi için, ya kendi personellerini bu konuda eğitecek bir SOSYAL GÜVENLİK UZMANI’nın dan Eğitim almaları, ya da konusunda gerecekten yetişmiş bir SOSYAL GÜVENLİK UZMANI’ nından destek almaları menfaatlerine olacaktır. Saygılarımla

Sosyal Güvenlik Uzmanı (Em. SGK Müdürü)