İŞVERENE VERİLEN DEVLET TEŞVİKLERİ

5510 Sayılı Kanun’un 4/a maddesi kapsamında sigortalı işçi çalıştıran işverenlere bazı prim teşvikleri mevcuttur. SGK teşviklerinden olan 5510 sayılı Kanun’un 4(a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin, bu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanır.

İşverenlerin Bu Teşvikten Yararlanabilmesi için;

– Aylık prim ve hizmet belgeleri (APHB) yasal süresi içinde verilmelidir.

– Kayıt dışı sigortalı istihdam edilmemelidir.

– İşverenlerin bu teşvikten yararlanabilmeleri için borçlarının bulunmaması gerekmektedir. (Yapılandırılmış veya taksitlendirilmiş borçlar uygulamayı etkilemeyecektir.)

– Prim borçları iş yeri bazında değerlendirileceğinden, aynı işverenin borcu olmayan diğer iş yerlerinden dolayı teşvikten yararlanılabilecektir.

– İhale konusu işler kapsama girmemektedir. (Sadece Ziraat ve Halk Bankası tarafından ihale edilen hizmet alımı niteliğinde kişiler bu teşvik kapsamındadır.)

Bu Şartlara Sahip işveren için;

– Aylık prim ve hizmet belgesi (APHB) sisteme 05510 Kanun türü seçilerek girilmelidir. (Seçilebilecek APHB türleri: 1-4-5-6-13-24-29-30-31-32)

– 4447 sayılı Kanunun geçici 7’nci, geçici 9’uncu ve geçici’10 uncu maddesinde,

– Engelli sigortalılar,

– 5510 sayılı Kanunun ek 2’nci maddesinde,

– 5225 sayılı Kanunun 5’inci maddesinde (Kültür yatırımları),

– AR-GE teşviklerinde,

– İşverenler 5 puanlık prim desteğinden yararlanabileceklerdir. Bu indirimden sonra işverenin yararlandığı ilgili kanunda başka bir indirim varsa eğer işveren hissesi bu oranlar üzerinden hesaplanacaktır.

– Borcu olan alt işveren varsa bu durumda hem işveren hem de borcu olan alt işveren bu teşvikten yararlanamazken işverenin borcu olup alt işverenin borcu yoksa, alt işveren bu teşvikten yararlanabilir.

– Prim borçlarının KDV iadesi alacaklarından mahsup edilmesiyle ödenmesi durumunda da bu teşvikten yararlanılabilmektedir.

Yurt Dışı Göreve Gönderilen İşçiler ile İlgili yüzde 5 Prim Teşviki

– İşverenler tarafından 5510 sayılı Kanun’un 5/(g) maddesine göre sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelere göreve gönderilen Türk işçilerinden,

– Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış veya imzalanmamış ülkelere geçici görevle gönderilen sigortalılardan,

– Almanya ile yapılan “İstisna Akdi” sözleşmesi çerçevesinde Almanya’ya götürülen Türk işçilerinden, dolayı, genel sağlık sigortası (GSS) prim oranının işveren hissesine ait kısmında yapılması öngörülen beş (5) puanlık prim indiriminden yararlanılacaktır. (Libya’da Türk müteahhitleri yanında çalışan Türk işçileri hakkında GSS uygulanmadığından, bu işverenlerimiz GSS % 5 prim teşvikinden yararlanamayacaktır.)

– Sigorta Primi Teşvikinden Yararlanılacak Sigortalılar için 06486 kanun numaralı aylık prim ve hizmet belgesinin seçilmesi gerekmekte olup, bu belge 1, 4, 5, 6, 13, 20, 21, 29, 30, 32, 33, 35 ve 36 nolu belge türleri ile birlikte seçilebilecektir.