İSTİLA MI, İSTİSMAR MI?

15 Mart 2011 tarihinde Suriye topraklarında başlayan iç savaş yüzünden binlerce insan evinden mülkünden vazgeçerek başka ülkelere iltica etmek durumunda kaldı.

***

Ülkemize de sayıları önce binlerle ifade edilen Suriyeli göç ederken ilerleyen dönemlerde bu rakam milyonlarla ifade edilmeye başlandı. Bu günlerde resmi rakamlara göre tam üç buçuk milyon, gayri resmi rakamlara göre de tam beş milyon Suriyeli yaşıyor ülkemizde.

***

Bunlar kimilerine göre mülteci, kimilerine göre göçmen kimilerine göre ise kaçak. Resmi kayıt altına alınanlara tabiî ki kaçak denmesi gibi bir durum söz konusu olamaz ancak aslında adının ne şekilde anıldığının da bir önemi yok.

***

Hele ki bu günlerde… Ne hikmetse bir anda bu sorun yangına körükle gidilircesine alev aldı. Çeşitli ortamların neredeyse tek konusu haline gelirken sosyal medyalarda ise dezenfermasyonlarla beraber büyük tartışmalar yaşanmaya başlandı. Adeta birileri düğmeye basmış gibi.

***

Gezi parkı eylemlerinin de iki ağaç bahanesi ile başlatıldığını düşünecek olursak bu günlerde bu sorunu kaşıyanların da farklı bir dertleri olduğunu düşünmek yanlış olmaz galiba.

***

Elbette adına ne dersek diyelim ülkemizdeki Suriyelilerden özellikle bazılarının bu tartışmaları alevlendirecek hareketler içerisinde bulunmaları, neredeyse her türlü pisliğin altından bunların çıkması yaşanan tartışmanın tuzu biberi oluyor.

***

Röntgencilik, hırsızlık, taciz ve dahi birçok asayiş olaylarına karışan o kaçaklar masum bir şekilde savaştan kaçarak hayatlarını kurtarma peşinde koşanlara da milletimizin bakış açısını değiştiriyor. Öyle ya da böyle zaten hepsinin yolculuk zamanı çoktan geldi ve hatta geçti bile.

***

Ancak kısır tartışmalar ile toplumu bu kaçaklara karşı kışkırtıcı hareketler içerisinde olmak, yarın bir gün yaşanabilecek toplumsal olayların da bir gezi eylemi gibi ülkemize büyük zararlar verbileceğini de düşünmek gerekir.

***

O yüzden devletimize güvenmeli, sağduyu ve sükunetle atılacak adımları takip etmeliyiz. Yanlış yapanın cezasını da devletimizin kanunlar çerçevesinde vermesini beklemeliyiz.

***

Ülkemizi karıştırmak gayesinde olan, hatta o karışıklığı da ülkemizde yaşayan bu kaçaklar üzerinden yapma denemeleri içerisinde olanların değirmenine de su taşımamalıyız.

SON SÖZ

Son günlerde başlatılan bu tartışmaların artık bir an önce son bulması, istila kelimeleri kullanırken de istismara yol açmamak gerektiğini düşünenlerdenim.