İSTİHDAMA YÖNELİK TEŞVİK

Özel sektör işverenlerine, 01.03.2011- 31.12.2022 tarihleri arasında, işe aldıkları sigortalılar için sigorta primine esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren payının tamamının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmasına imkân sağlanmıştır. Ne var ki 5335 sayılı Kanun’un 30’uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlar teşvikten yararlanamaz.

***

14857 Engelli Sigortalıların İstihdamına Yönelik Teşvik 

1.07.2008 tarihinden beri özel sektöre ait iş yerlerinde çalıştırılan engelli sigortalıların, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hisselerinin tamamının Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanması imkânı sağlanmıştır. 

***

5 puanlık indirim PEK üzerinden, kalan %15,5 işveren hissesi ise asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Bu teşvikten yararlanılabilmesi için engelli sigortalı çalıştırılması, aylık prim ve hizmet belgesi Kuruma yasal süresinde verilmiş olması, primlerin ödenmiş olması gerekmektedir. 

Ancak sosyal güvenlik destek primine tabi çalışan, topluluk sigortasına tabi çalışan, yurtdışında çalışan sigortalılar ile aday çırak, çırak ve öğrencilerden dolayı bu teşvikten yararlanılamaz. 

***

5746-15746 Araştırma, Geliştirme Ve Tasarım Faaliyetlerine İlişkin Teşvik 

1.04.2008 tarihinden beri Ar-Ge/Tasarım ve destek personeli ile 4691 sayılı Kanununun geçici 2’nci maddesi uyarınca ücreti gelir vergisinden muaf olan personelin; ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, 31/12/2023 tarihine kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanmaktadır. 

***

5 puanlık indirim ve kalan yüzde 15, 5 işveren payının yarısı yüzde 7,75) PEK üzerinden hesaplanmaktadır. Aylık prim ve hizmet belgesinin / muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin Kuruma yasal süresinde verilmiş olması, primlerin ödenmiş olması, sigortalının fiilen çalışması, sigortalının; Ar-Ge/Tasarım personeli veya Ar-Ge personel sayısının yüzde 10’u aşılmamak kaydıyla destek personeli ya da 4691 sayılı Kanun uyarınca ücreti gelir vergisinden istisna tutulmuş personel olması bu teşvikten yararlanma şartları için gerekli kriterlerdir. 

***

GENÇ GİRİŞİMCİ TEŞVİĞİ

31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlardan, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında 01/6/2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri, 1 yıl süreyle 82 nci madde uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanır.

***

Teşvikten yararlanma şartları nedir?

18-29 yaş aralığında olup ilk defa iş yeri açan gerçek kişilerden olması gerekmektedir.

Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak bu teşvikten yararlanabilir.