İSTİHDAM TEŞVİKLERİ (2)

Teşvik Miktarı Ne Kadar?

4447 sayılı Kanun’un geçici 10. maddesi ile getirilen sigorta prim teşviki, sigortalının prime esas kazancının üzerinden hesaplanmaktadır. Kapsama giren sigortalının prime esas kazancı üzerinden hesaplanan sigorta priminin iş veren hissesine ait kısmının tamamı teşvik kapsamındadır. İşveren hissesine ait tutarın 5 puanlık kısmı hazine tarafından geriye kalan kısımları ise İŞKUR tarafından karşılanacaktır.

5746 ARGE Teşviği

5746 Sayılı Kanunda Yer Alan Destekler;

2008 yılında yürürlüğe giren 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da SGK teşvikleri kapsamında destekler düzenlenmiştir.

 5746 sayılı kanunda yer alan destekler;

1.         Ar-Ge indirimi

2.         Gelir vergisi stopaj teşviki,

3.         Sigorta prim desteği,

4.         Tekno girişim sermaye desteği,

5.         Damga vergisi istisnası,

6.         Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinde bulunanların; kamu kurum ve kuruluşları, kanunla kurulan vakıflar ile uluslararası fonlardan aldıkları desteklerdir.

Sigorta Primi İşveren Hissesi Teşviki:

Teknoloji merkezi işletmeleri, Ar-Ge merkezleri, Kamu kurum ve kuruluşları ve uluslarararası fonlarca desteklenen ya da TÜBİTAK tarafından yürütülen Ar-Ge ve Yenilik Projeleri, Rekabet öncesi işbirliği projeleri, Tekno girişim sermaye desteklerinden yararlanan işletmeler ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerin ücretleri gelir vergisinden muaf olan Ar-Ge ve Destek Personelinin (Kamu Personeli hariç) bu görevleri ile ilgili ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi iş veren hissesinin yarısı, her bir çalışan için 5 yıl süreyle Maliye Bakanlığı bütçesindeki ödenekten karşılanacaktır.

Ayrıca Ar-Ge ve destek çalışanlarının; bu çalışmaları ile ilgili ücretlerinin doktora derecesine sahip veya temel bilimler alanlarından birinde en az yüksek lisans derecesine sahip olanlar için yüzde doksan beşi, yüksek lisans derecesine sahip ya da temel bilimler alanlarından birinde lisans derecesine sahip olanlar için yüzde doksanı, diğerleri için ise yüzde sekseni gelir vergisinden muaf tutulmaktadır.

4/B (BAĞ-KUR) 5 PUAN TEŞVİĞİ

İşveren statüsünde olup da vergi kaydı sebebiyle 4/B kapsamında sigorta primi ödeyen iş verenlerimizin de yararlandığı söz konusu teşvik ile ilgili, İsteğe bağlı sigortalılar ve muhtarlar hariç 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin, prime esas kazanç üzerinden beş puanlık kısmına isabet eden tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanmaktadır.

Teşvikten yararlanma şartları nedir?

•          Primlerin yasal süresi içinde ödenmesi,

•          Kuruma kendi sigortalılıklarından kaynaklanan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması ya da borçlarını taksitlendirmesi/yapılandırması ve taksitlendirmenin/yapılandırmanın devam etmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak, iş verenlerimizin istihdama katkı sunmaları sebebiyle, Devlet tarafından verilen teşvikler ile ilgili kendileri veya bu konuda görevlendirdikleri personellerin, teşvikler konusunda hassasiyet göstermeleri menfaatlerine olacaktır. Saygılarımla.