İSTİHARE Mİ? İSTİŞARE Mİ?

Zaman zaman karşılaştığım suallerden bir tanesi, “abi bir işe niyetlendim hayırlı mı olacak şer mi olacak? O işi yapayım mı yapmayayım mı? Bir kanaate ulaşmak için istihareye yatıyorum. İyi rüya görürsem o işi yapıyorum kötü rüya görürsem o işten vazgeçiyorum. Bu duruma siz ne dersiniz ne tavsiye edersiniz?” diye…

***

Aslında sizlerde bu durumlarla karşılaşmışsınızdır belki. Ya da siz de bu yolu deneyip istihareye yatmışsınızdır. Baştan belirteyim istihareyi hafife almak önemsiz göstermek gibi bir cehalet sergilemeyeceğim. Aksine istihare çok faydalı hadis-i şeriflerde Efendimiz Aleyhisselamın tavsiye ettiği ve öğrettiği bir husustur.

***

Mealen bu konuda hadislere baktığımızda istiharenin yanında istişarenin ehemmiyeti de peşi sıra vurgulanmıştır. “İstihare eden, mahrum kalmaz; istişare eden, pişman olmaz. İktisat eden, darlık çekmez. (Taberani)

***

Yine bu konuda İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki: Dört şeyi yapan dört şeyden mahrum kalmaz: Şükreden, nimetin artmasından, tevbe eden kabulden, istihare eden, hayırdan, istişare eden, doğruyu bulmaktan, hakikate ulaşmaktan mahrum olmaz. Ve yine bir hadis-i şerifte mealen “Mutluluk, istihare namazı kılmakla gerçekleşir.” [Hakim]

***

Gelelim bu konuda şahit olduğum bir hadiseye. İki genç evlenmeye karar verirler her şey çok güzel gelişmekte ve gitmektedir evlilik aşamasına kadar iş ilerlemiş ve imanın yarısını kurtaracak kuvvette bir sünnet tam ifa edilirken birisi bu gençlere “istihare yattınız mı, rüyasına baktınız mı?” diye akıl verir.

***

Evlenecek taraflardan genç kız hayır der ve bir istihareye yatar sonra bir şey görmez tekrar istihareye yatar bu sefer karışık bir rüya görür mana veremez sonra bir daha yatar kabus gibi bir rüya ile uyanır ve hemen sözlüsüne der biz ayrılmalıyız kötü rüyalar gördüm bu iş hayırlı değil.

***

Genç erkek ne dediyse ikna edemez ve kurulmak üzere olan bir yuva bu rüyanın etkisi ile kurulmaz.  Halbuki o aşamaya gelene kadar çok istişareler tanışmalar araştırmalar olmuştur ama kızın gördüğü rüya işin rengini değiştirmiştir.

***

Diğer bir husus biz ahirzaman Müslümanlarının cemiyet olarak durumu meydanda. Şeair olsun sünnet-i seniye olsun ihlaslı ameller yönünden olsun ilmi terakkiyat anlamında olsun birçok hususta sınıfta kalacak manen terakki edememiş arınamamış bir haldeyiz.

***

Gözlerimiz haram ile iştigal etmiş gönül gözümüzü belki de kör etmiş kalbimiz zikrullah dışında başka malayaniyet ile iştigal etmiş, kalbimiz paslanmış kulaklarımız fuzuliyat ile iştigal etmiş. Hakikat kulağımız tıkanmış arızalanmış dillerimizden ilim dışında bir çok gereksiz lakırdılar çıkmış manamız perdelenmiş.

***

El hasıl günlük işlerle de alemimiz dimağımız aklımız fikrimiz meşgul ola ola ciddi bir işgal yaşamışız.  Şimdi maddi ve manevi bu kadar darbe aldığımız bir esnada istihareye yatsak akşamdan izlediğimiz filimin dizinin yeni bölümünü rüyamızda görür olmuşuz internette meşgul olduğumuz sosyal ağın örümcekleri ile rüyamızda boğuşur olmuşuz.

***

Günlük hayattaki alemimize yansıyan izler rüyalarımızı da işgal etmiş. İşte böyle bir haleti ruhiye ve keşmekeş içinde ben “istihareye yat gördüğün ile amel et diyemem” Evliyalığına itikadın olduğu mübarek ihtiyare biri varsa ona rica et senin için o istihareye yatsın. Yoksa gençliği hevesatı galeyanda bir biçareye istihare yap sonra gördüğün rüya ile amel dersem yanlış yönlendirmiş olurum.

***

Özellikle istişareye araştırmaya bir bilene ehil ile konuyu danışmak gerçeklerle yüzleşmek öncelikli tercih olmalıdır. Son bir ek olarak mutlaka istihareye yapılacaksa şayet bunun Peygamber efendimizin tavsiyesi olduğu için yapmak ancak mutlaka istişare ile birleştirmek ve istişaredeki karara itibar etmek daha hayırlı olacaktır.

İSTİŞARENİN ÖNEMİ

İstişare demek ehil kimselere fikir danışmak olup, Kur’an ve sünnetin şiddetle tavsiye ettiği güzel ve müstahsen bir İslam adetidir. İstişarenin önemine mealen şu ayetler bakmaktadır: “Onların aralarındaki işleri istişare iledir.” (Şura, 42/38) “İşlerinde onlarla istişare et.” (Al-i İmran, 3/159)

Cenabı Hak hayırlar murad etsin işlerinizde güzel ihsanlar nasip eylesin.