İŞTEN AYRILDIKTAN SONRA SAĞLIKTAN YARARLANMA

İşten ayrılanlar yararlanma hakkı bittiğinde ne yapmalıdır? İşten ayrılan sigortalının son 1 yıl içindeki prim sayısına göre sağlıktan yararlanma hakkının bittiği gün itibariyle resen GSS kapsamında alınmaktadır. Yani adına GSS prim borcu çıkmaktadır.

***

Ücretsiz İzinli Olanların Sağlık Hizmetinden Yararlanması

SSK kapsamında olan sigortalıların, iş kanununda belirtilen ücretsiz izinli sayılan süreler, (kadınların doğumdan sonraki ücretsiz izinleri ve işçilere verilen yol izinleri) haricinde ayrıca 1 takvim yılı içerisinde toplamda 1 ayı aşmayan ve işverenlerince belgelendirilen ücretsiz izin süreleri de genel sağlık sigortalılıkları yani sağlıktan yararlanma hakları devam edecektir. Ancak yıl içinde 1 ayı aşan ücretsiz izinli surelerden sonraki günlerde sağlıktan yararlanamayacaklardır.

***

Eş ve Çocukların Sağlıktan Yararlanma Durumları

Bakmakla yükümlü olunan eş, sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmıyor, isteğe bağlı sigorta ödemesi yapmıyor ve emekli aylığı bulunmuyorsa eşinin sigortası ile sağlık haklarından yararlanabilir. Bakmakla yükümlü olunan çocuklar, liseden mezun olanlar 20 yaşını, yüksek öğrenimden mezun olanlar 25 yaşını geçmemek üzere mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl daha sağlık hizmetlerini kullanabilirler.

***

120 gün süre ile sağlıktan yararlanabilmek için öğrencilerin lise ve dengi okullarından mezun olmaları ile birlikte diplomalarını genel sağlık sigortası müdürlüklerine ibraz etmeleri gerekiyor.

Çocuklar çalışmaya başladıklarında, anne babalarından değil kendi sigortalarından yararlanırlar. Eğer işten ayrılırlarsa, gerekli şartları sağlaması durumunda tekrar ebeveynlerinin sigortasından faydalanabilirler.

SAĞLIK HİZMETLERİNDEN KİMLER (KOŞULSUZ) YARARLANABİLİR?

– 18 yaşını doldurmamış olan kişiler,

– Tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler,

– Trafik kazası halleri,

– Acil haller,

– İş kazası ile meslek hastalığı halleri,

– Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar,

– Yetim aylığı alan çocuklar