İSRAF ETME!

Yarın kimindir? Yarın bedenen, zihnen, dinen, itikaden sağlam olanlarındır. Dün geçmiştir, bugün elde mevcuttur, yarın istikbaldir. Bugün yarının alt yapısıdır, su basmanıdır. Peki, yarın kimindir?

***

Yarın ne senindir ne benim. Yarın ancak planlı çalışıp, dakika ve saniyeleri bile değerlendirenlerindir. Giderlerin durdurulamadığı bir dünyada gelir çeşmesini akıtıp önce ailesine, sonra yakınlarına ve ihtiyaç sahiplerine bakabilenlerindir.

***

Sende var mı neşe ve sevinç? Varsa o zaman ihtiyacı olanlara da yardımcı ol ki onların da yüzleri gülümsemeyle dolsun. Mutlu insanın gönlünde ferahlık olur, bedeni zinde olur. Boş gezen, mutsuz olan insan gergindir.

***

Mutsuz insanın ulaşmak istediği hedefi yoktur. Toplumda itibarı da yoktur. Yarına güvencesi de yoktur. Sakin davranamaz çünkü kalben huzursuzdur. Parası olmayan insan yüzü asıktır ve dışarı bile çıkmak istemez.

***

Hareket ve davranışlarında kırıcılık vardır, kaba davranır. Kimseye yardımcı olmaz. Dilinden hep acı söz çıkar. Birikmiş borçları çoktur, cebinde metelik de yoktur. O hayata hep siyah gözlükle bakmaktadır. Olumlu bir şey göremez.

***

Başkalarından sürekli bir şeyler istediği için toplum da aşağılamıştır onu. Gıda kaybı ile beraber ayrıca şahsiyet ve itibar kaybına da uğramıştır. Stres ve kaygı ortadan kalkarsa vücut o zaman normal döngüsüne dönebiliyor.

***

Bu hayat sadece çalışıp kazanmak için değil demiştik ya. Bizlere verilen misyonda birilerinin toplumdan dışlanıp kopmasını önlemek de var. Hayatı paylaşmak bunun için kıymetli.

***

Ben çalıştım, ben kazandım, ben harcıyorum diyebiliriz. Tabii ki harcayacağız ama paylaşmayı da bilmemiz lazım. Ne kadar çok israf var dünyamızda ve çevremizde her gün görüyoruz değil mi?

***

Birileri aç yatarken günde tonlarca yiyecek çöpe dökülüyor. Serpme kahvaltılar, oteller, evler bir düşünün. Buzdolabından tarihi geçtiği için neler atılıyor. O kadar teknolojik diye reklamı dönen cihazlardan meyve, sebze her şey atılıyor.

***

Bireysel olarak israfı azaltarak başlayabiliriz. Ailemizde eşimize ve çocuklarımıza bu bilinci aşılamamız lazım. Ucundan ısırılıp çöpe giden tonlarca yiyecek var. Varlık veya yoklukla ilgili bir şey değil bu, bilinçle ilgili.

***

Senin sahip olduğun ve senin için bir şey ifade etmeyen birçok şey başkalarının hayallerini süslüyor. Sahip olduklarımıza bir de bu gözle bakalım. Bu sadece maddi şeyler değil, aileden tutun da mutluluğunuza kadar gider.

***

SON SÖZ

İsrafı azaltalım, hayatı paylaşalım, bedenimize ve ruhumuza iyi bakalım. En önemlisi her güne başlarken şükredelim. Ailemizden başlayarak insanları mutlu etmeye çalışalım. Dünyada hoş bir seda bırakalım.