ISPARTA’YA 36 MİLYON FİDAN
Isparta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kentte son 18 yılda 268 bin dekar alanda 36 milyon fidan dikimi, 226 milyon adet de fidan üretimi gerçekleştirildi.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kentte son 18 yılda 268 bin dekar alanda 36 milyon fidan dikimi, 226 milyon adet de fidan üretimi gerçekleştirildi.
Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, kentte bulunan ormanlık alanlardaki bakım, fidan dikimi ve orman varlıklarının sürdürülebilmesi çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda orman bölge müdürlüğü tarafından kentte son 18 yılda 268 bin dekar alanda toplam 36 milyon fidan dikimi gerçekleştirildi. Ayrıca fidanlık müdürlüğünde aynı dönemde 226 milyon fidan üretimi yapıldı.
“268 BİN DEKAR ALANDA 36 MİLYON FİDAN DİKİLDİ”
Isparta Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, bölge müdürlüğünün kentin yüzde 46’sı olan 352 bin hektar alana hitap ettiğini belirterek, bu alanlardaki ormanlar üzerinde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Çalışmalarından birinin ormanları korumak, diğerinin ise sürekliliğini sağlamak olduğuna değinen Ulusoy, “Isparta Orman Bölge Müdürlüğü 2002 yılından 2020 yılına kadar 268 bin dekar alanda 36 milyon fidan dikmiştir. 2021 yılı programımız kapsamında 5 bin 900 dekar alana 790 bin adet fidan dikeceğiz. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
“226 MİLYON FİDAN ÜRETİLDİ”
Diktikleri fidanların Eğirdir Fidanlık Müdürlüğü’nde üretildiğini ifade eden Ulusoy, son 18 yılda 226 milyon fidan üretimi gerçekleştirildiğini kaydetti. 2021 yılı için 8 milyon 377 bin adet fidan üretimi planlandığını belirten Refik Ulusoy, “42 türde fidan üretiyoruz. Bu fidanlar içerisinde özellikli fidanlarımız var. 2 tanesi yöremiz için önemli. Bunlardan biri lavantadır. Lavanta kentimizde gülden sonra gelen hem tıbbi aromatik hem de kozmetikte kullanılan bir ürünümüz. Lavanta konusunda bölge müdürlüğümüz 2014 yılında çalışmalara başlamış, 2020 yılına kadar 2 milyon 800 bin civarında lavanta fidanı üretmiştir. Talebin fazla olması nedeniyle 2021 yılında 1 milyon 200 bin adet lavanta fidanı üretimi yapacağız” diye konuştu.
“ÇALIŞMALARI TÜRKİYE’DE İLK KEZ ISPARTA’DA BAŞLADI”
Türkiye’de ardıç fidanı üretim çalışmalarına ilk kez 2004 yılında Isparta’da başlandığını belirten Ulusoy, bugüne kadar 8 milyon civarında ardıç fidanı üretildiğini, bu yıl ise 768 bin adet üretimin gerçekleştirileceğini söyledi. Ulusoy, “Isparta’mızın orman varlığını arttıracağız. Ülkemiz dünyada orman varlığını arttıran ülkelerden bir tanesi. Ayrıca ormanlarımızı daha bakımlı, daha dinamik ve daha verimli hale getireceğiz” dedi.
İHA
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada Antalya’nın tarım sektöründeki önemine dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, ''Örtü altı yetiştiriciliğinin lokomotifi ise domatestir'' dedi.
Antalya'da bir evde çıkan yangında yaşlı çift, vatandaşlar tarafından evin kapısı kırılarak kurtarıldı. Yoğun dumandan etkilenen yaşlı çift, tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı.
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz