ISPARTA LAVANTASI 1 NUMARA
Isparta Valisi Aydın Baruş, "Lavanta her yerde yetişiyor olabilir ama Isparta'da yetişen lavanta gerek coğrafik özellikler, gerek iklimsel etkenler nedeniyle eşi benzeri olmayan ve Türkiye'de tek olan lavantadır" dedi.
Isparta Valisi Aydın Baruş, "Lavanta her yerde yetişiyor olabilir ama Isparta'da yetişen lavanta gerek coğrafik özellikler, gerek iklimsel etkenler nedeniyle eşi benzeri olmayan ve Türkiye'de tek olan lavantadır" dedi.
Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde lavantalar çiçeklerini açtı. Geçen yıllarda 750 bin ziyaretçiyi ağırlayan lavantalı köye bu yıl daha fazla turist beklendiği kaydedildi. Lavanta günlerinin başlaması dolayısıyla Isparta Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Keçiborlu Belediyesi ve Kuyucak Kadın Girişimciler Kooperatifi tanıtım günü düzenledi. Kuyucak lavanta bahçesinde düzenlenen törende basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Aydın Baruş, Türkiye lavanta üretiminin yüzde 24'ünü elinde bulunduran Isparta'nın bu oranla en fazla üretim yapan kent olduğunu kaydetti.
ISPARTA LAVANTASI TÜRKİYE'DE 1 NUMARA
Son yıllarda lavanta üretiminin çeşitli illerde de arttığını vurgulayan Vali Baruş, 'Lavanta görmeye Isparta'ya gitmeye gerek yok' şeklinde yapılan açıklamaların sorulması üzerine, "Lavanta her yerde yetişiyor olabilir ama Isparta'da yetişen lavanta gerek coğrafik özellikler, gerek iklimsel etkenler nedeniyle eşi benzeri olmayan ve Türkiye'de tek olan lavantadır. Gerek kokusu gerek görünümü ile hiçbir lavanta Isparta lavantası ile boy ölçüşemez. Üretimi de fazla olunca zaten direkt köye girince burnunuza enfes bir lavanta kokusu geliyor. O yüzden de bu köye 'lavanta kokulu köy' deniliyor. Bunu Türkiye'nin hiçbir yerinde görmeniz mümkün değil. Dolayısıyla bu iklim ve Akdeniz güneşinin sağladığı avantajla lavanta konusunda iddialıyız. Türkiye'deki en iyi lavanta burada, en iyi lavanta ürünleri burada" dedi.
HEDEF 1 MİLYON ZİYARETÇİ
Kuyucak köyüne 2019 yılında 750 bin ziyaretçinin geldiğini hatırlatan Vali Baruş, "Pandemi nedeniyle 2020 yılında kimseyi kabul edemedik ama geçen yıl 450 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapan lavanta kokulu köyümüze önümüzdeki dönem 1 milyon ziyaretçinin gelmesini bekliyoruz" diye konuştu.
FESTİVAL DÜZENLENECEK
Isparta lavantasının hem ülkeye hem de yurt dışına tanıtılması açısından 22- 24 Temmuz tarihleri arasında Lavanta Festivali düzenleneceğini kaydeden Vali Aydın Baruş, bu güzel görüntüyü ağustos sonuna kadar görmek üzere tüm doğa severleri Isparta'ya davet etti. Isparta'ya gelen ziyaretçilerin sadece lavanta ile yetinmemelerini Isparta'nın tarihi ve doğal güzelliklerini de görmeleri gerektiğini hatırlatan Vali Baruş, Süleyman Demirel Havalimanına 25 kilometre İstanbul- Antalya karayoluna ise 10 kilometre uzaklıkta olan lavanta kokulu köyü herkesin mutlaka görmesi gerektiğinden söz etti. Vali Aydın Baruş önümüzdeki yıllarda köyde eko turizm alanı oluşturulacağını ve gelen ziyaretçilerin bu güzel doğa atmosferinde rahatça konaklayabilecekleri tesisler inşa edileceğini de söyledi.
5 BİN DEKAR LAVANTA BAHÇESİ
Keçiborlu, Kuyucak ve çevre köylerle birlikte Isparta'da 5 bin dekarlık bir alanda lavanta üretimi yapıldığını belirten Vali Baruş, bu yıl da bin dekarlık alanda lavanta dikimi gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı. Davraz Kayak Merkezi rekreasyon alanında Türkiye'nin tek parçada en büyük lavanta tarlası oluşturulduğuna dikkati çeken Vali Baruş, buranın 450 dönümlük bir alana sahip olduğunu söyledi.
DHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz