İŞLETMELERDE MART HAREKATI

Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının kademeli bir şekilde kaldırılmasını bekleyen kafe ve restoran sahipleri gün sayıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kısıtlamaların kaldırılması için 1 Mart’ı işaret etmesinin ardından işyeri sahipleri hazırlıklara başladı.

İçişleri Bakanlığı'nca yayımlanan genelgeye göre; hafta içi 09.00-05.00 saatleri aralığında uygulanan sokağa çıkma yasağı hafta sonu ise cuma akşamından itibaren başlayarak 56 saat boyunca kesintisiz olarak devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yapılan kabine toplantısının ardından sokağa çıkma yasağı gibi tüm kısıtlamalarda atılacak normalleşme adımları için mart ayını işaret etti. Uzun zamandır kısıtlamaların kaldırılmasını bekleyen işletme sahipleri ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından açılış hazırlıklarına başladı.

GÖZLER 1 MART’TA  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Mart aşılamada çok büyük mesafe kat edeceğimiz bir ay olacaktır. İllerimizi Sağlık Bakanlığı’mızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak mart ayı itibariyle kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz. Hafta sonu uygulamasından başlayarak sokağa çıkma sınırlamasını da illerimizdeki vaka, aşılama ve diğer ilgili kriterlere göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz” ifadelerini kullanması üzerine yiyecek ve içecek sektörü temsilcileri gözünü yeni alınacak kararlara çevirdi.

“SEZONA POZİTİF BAKIYORUZ”

Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’ndeki işletme sahipleri de açılış için gün saymaya başladıklarını belirterek, “2020 yılının Mart ayından bu zamana kadar pandemi sürecinde yaşadığımız olumsuzluklar bizi ciddi anlamda etkiledi. Bununla ilgili esnafa yönelik destek paketleri beklentilerimiz var. Bu süreci daha fazla götürebileceğimizi sanmıyoruz. 1 Mart itibariyle açılışa yönelik işaretler görüyoruz. Bu bizi heyecanlandırdı. Tüm olumsuzluklara rağmen yeni sezona pozitif bakıyoruz. Dünyamız ve ülkemiz üzerinden en kısa zamanda bu sıkıntıları atarak özlediğimiz eski normal yaşantımıza dönmeyi bekliyoruz. 1 Mart için hazırlıklarımız başladı. Masa, sandalyelerimizi depolara kaldırmıştık. Yapılan açıklamaların ardından eşyalarımızın bakım ve tadilatlarını yaptırmaya başladık. Ciddi bir motivasyon içerisine girdik” şeklinde konuştu.

“HAZIRLIKLAR TAMAM”

Bir işletmenin ortaklarından olan Mustafa Karabacak, “Açıklama yapıldıktan sonra hemen hazırlıklara başladık. Şu anda bir hedef koyamıyoruz ancak 2021 yılını kazasız bir şekilde atlatmak istiyoruz” derken, eşiyle birlikte kafe işleten ve açılış için eksiklerini tamamladıklarını söyleyen Nida Say, “Eşimle beraber işlettiğimiz kafemizin açılışını 1 Mart’ta yapmayı umut ediyoruz. Umarım sağlıklı bir şekilde, mesafe ve hijyen tedbirlerine dikkat ederek, güzel bir açılış hedefliyoruz.  Sağlıklı günlerin gelmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Çalışmalarımız tamamlandı. 1 Mart’a hazırız” şeklinde konuştu.

İşletme Müdürü İbrahim Halil Teşer ise, “1 Mart tarihinde işletmelerin açılmasını dört gözle bekliyoruz. Zor dönemlerden geçtik. Bu dönemin biran önce sonlandırılmasını istiyoruz. Biz hazırız. İşletmelerimizi açarak, müşterilerimizi ağırlamak istiyoruz” sözlerine yer verdi.

BU KADAR SUSKUNLUK YETER

Ankara’dan Antalya’ya kızlarını ziyarete gelen ve Konyaaltı Sahili’nde yürüyüşe çıkan Yılmaz çifti ise, “Her yerin açılmasını istiyoruz. Hayalet şehir gibi her yer sessiz. Bizce bu kadar suskunluk yeter. Biran önce işyerleri açılsın esnaf da vatandaşlar da gülsün istiyoruz” diye konuştu. Son olarak çocuklarının doğum günü kutlaması için sahile gelerek, sosyal mesafeli şekilde pasta kesen bir aile hem kendileri, hem de çocukların için kısıtlamaların kaldırılmasını istediğini belirtti.

FATMA ARSLAN