İŞLER KESAT

Koronavirüs salgını sonrasında gelen yasaklardan etkilenen sektörlerin başında eğlence mekanları geliyor. Ayrıca bu süreçte sinemaların kapalı olması ve film sektörünün de durma noktasına gelmesi, sinema sanatçılarını da zor durumda bıraktı

Koronavirüs salgını nedeniyle birçok sektör çalışanı zor günler geçiriyor. Bu sektörün başında ise sanat geliyor. Bizde sinema emektarlarına ve geçimlerini sahne alarak kazananlara koronavirüs, yasaklar ile yaşadıkları sorunları sorduk. Birçok sanatçının meslek değiştirdiği şu günlerde, Türkiye’nin en ünlü oyuncuları ve sahne sanatçıları da içtenlikle cevapladı.

 BİRÇOĞU MESLEK DEĞİŞİTİRDİ

İNCİ MERCAN

“Gerek dünya gerekse ülkemiz açısından gündem oluşturan koronavirüs  salgını bir çok iş kolunu olumsuz yönde etkilediği üzere ben ve benim gibi yüzlerce insanın çalıştığı eğlence sektörünü de derinden etkiledi. Uzun bir karantina sürecinin başladığı sektörümüz de bende bu süreci önce sağlık diyerek en verimli şekilde değerlendirmeye çalışıyorum. Yine müzik adına yapılması gerekenleri bu süreçte yerine getiriyorum. Yeni şarkıların stüdyo aşaması yeni şarkıların beste ve güfte çalışmalarını yapıyorum. Karantina bitiminde çok güzel şarkılarla dinleyicilerimin karşısına çıkmayı bekliyorum.”

 ARZU TURALI

Çalışmak ve sahne almak için Kıbrıs’a geldim. Burada her şey normal. Her yer açık ve vaka sayısı neredeyse yok denecek kadar. Sanırım böyle giderse diğer bir çok sanatçı arkadaşım gibi Antalya’dan ayrılıp, Kıbrıs’a yerleşeceğim. Girne’de Bogota diye bir mekanda sahne alacağım. Antalya ve gece hayatının bittiği düşüncesindeyim. Oldukça zor ve yorucu bir yıl geçti. Para kazanmayı bırakın nefes almakta bile zorlandık. İnşallah yeni hayatımı burada kurup yoluma devam edeceğim. Antalya’ya ve tüm sevenlerime selamlar.”

AYDEMİR AKBAŞ

“Ne kadar zor bir yıl olduğunu benim anlatmama gerek yok sanırım. Bu kötü gülerde sürekli olarak senaryo yazdım ve yazmaya devam ediyorum. Ben öyle boş boş oturmasını seven bir insan değilim. Saldın sonrası yeni bir dünya kurulacak ve bu dünya da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Sanatçı dostlarıma ve herkese söylüyorum; yeni dünya, yeni düzen için hazırlık yapın.  Ben kendimi gönül verdiğim sanatıma adamış biriyim. Böyle de devam etmesini diliyorum.”

BURCU DİNÇMAN

“Yasaklar döneminde sanatçılar da herkes gibi mecburen evlerimizdeyiz. Mümkün olduğunca  kendimizi korumaya çalışıyoruz.  Biz müzisyenler ve sanatçılar  için üretmek, sanat yapmak, çok önemli. Öncelikle ruhumuzu besliyoruz  Bizim mesleğimiz gereği üretmek zorundayız çünkü kazançlarımız buna bağlı. Çok zor günler  yaşasak da 2021 için umutluyum. Sadece bizler değil, tüm dünya  bu pandemiden  kısa zamanda kurtulur diye  düşünüyorum.”

CAN AFACAN

“Sorun şu ki müzisyenliğin meslek birliğinde bir yeri olmaması özelikle her kötü durumda ilk darbe alan sektör oluyor ve hiç bir sosyal ekonomik açıdan bir destek görmüyor devletin bu sektörü yok sayması çok üzücü. Umarım ki gelişmiş ülkelerin medeniyet ölçüsü sanatçıların bu durumu  sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur diyen yüce Atatürk'ün haklı sözünün altında ezilen bir yönetimin eseri olarak kalmaz bir an önce bu kanayan yaraya pansuman olunur.”

NURİ ALÇO

“Çok zor günler geçirdik geçirmeye de devam ediyoruz, insan içine çıkmaya korkar olduk ama bir yandan da projelerimiz oluyor, şu an İzmir’de film çekimindeyim, öncesinde Uğur Aslan’la koronadan vefat eden sağlık çalışanları adına sosyal sorumluluk projesi çektik.  Koronadan vefat eden bir doktoru oynadım, tabi bunlar senaryo gereği olsa da hayatın ta kendisidir. Vefat eden herkese baş sağlığı kahraman sağlık görevlilerimize de güç ve sabır diliyorum. 2021 yılı inşallah hepimizin yeniden hayata dair umutlu olduğu bir yıl olur.”

 AFAK ALGAN

“Yaklaşık 10 aydır pandemi donemi yasadığımız Türkiye de sizlerinde bildiği üzere en büyük yarayı pek normal görünmese de aksamdan sabaha kadar çalışarak evinin nafakasını kazanmaya çalışan eğlence sektörü ve  bu sektörden ailesinin geçimini sağlamaya çalışan müzisyeninden valesine, çiçekçisinden komisine, asçısından garsonuna, patronuna mal tedarik eden esnafına kadar herkesi yaralamış iflas konumuna getirmiştir. Maalesef bir çok çalışanın sigortası dahi yoktur. Yani kayıt dışı çalışır. Bundan dolayıdır ki devletin gözünde yasamıyorlardır. Diyeceğim o ki;  bir müzisyen ve sanatçı olarak kimsenin iyi durumda olduğunu  düşünmüyorum . 2021 biz sanatçılar için umut dolu olmasını diliyorum.”

MEHTAP ERBAŞ

“Zaten kan ağlayan zorluklarla mücadele ettiğimiz sektörde her zamanki gibi felaketlerde yine ilk bizim sesimizi kıstılar. Müzik durdu ama içimizde dev bir orkestra devam. Çünkü ayakta durmamız enerjimizin sürmesi için müzik sevdamızın ölmemesi lazım. Hayatımızı idame ettirdiğimiz kazanç bitti. Şimdilerde küçük odama minik bir kayıt stüdyosu kurdum. Sosyal medyada daha çoğunluğun oluşması adına projeler üretmeye başladım. Bakalım bir şey yapmaya çalışıyorum.”

ERDİNÇ KARADENİZ

“Almanya’da büyümüş orada okumuş ve tahsilini tamamlamış bir sanatçıyım. Ana dilim gibi Almanca konuşabiliyorum. Bende bunu değerlendirmek istedim ve dünyaca ünlü bir alışveriş sitesinde home office olarak evden Müşteri Temsilcisi olarak işe başladım. Pandemi döneminde yaptığım en olumlu şey bu oldu. Bundan sonra ticaret hayatım sanat hayatımın önünde olacak.”

MEHMET YENİGÜN

“Pandeminin başladığı ilk günden bu yana, evet tüm dünya olarak çok zor bir süreçten geçiyoruz. Vefat edenlere Allah'tan rahmet, tedavi görenlere ise acil şifalar diliyorum. Şahsen söylemek isterim ki, bu süreçten en çok zarar görenlerden birisi eğlence sektörü oldu. Eğlence sektörü derken bunu kapsayan çok ciddi bir kitle var; komisi, garsonu, aşçısı, valesi, taksicisi, müzisyeni, solisti ve daha sayamadığım bu sektörden para kazanan birçok insan işsiz kaldı.  Bu arada mekan sahiplerine de buradan bir çağrım olacak. Maneyivat böyle zamanlarda çok önemli. Çalışanlarınızı arayıp hal hatır sormanız yerinde bir hareket olacaktır. Birçok müzisyen geçimini sağlaya bilmek için enstrümanlarını satmaya başladı. Bir müzisyen için enstrümanı namusu demektir.  Bir müzik insanlarının evi sahnesidir ve bizler evimizi ve sevenlerimizi çok özledik.”

 COŞKUN GÖĞEN

 “Ne yapacağız mecbur evlere kapandık. Tam her şey güzel olacak dedik,birkaç iş aldık, sonrası malum. Film döneminin en hızlı zamanlarında sinemalar kapalıydı. Böyle olunca ne film çekildi, ne de organizasyon yapıldı. Çalıştığım bir meyhane de kapanınca böyle ortalarda kaldık.

İnşallah 2021 yılında kaybettiklerimizi geri toplarız.  İnsanların halen duyarsız olmasına şaşmamak imkansız. Sanki hiç ölmeyecekler, hastalığa yakalanmayacaklar gibi yaşamaya devam ediyorlar. Hayılısı.”

HABER MERKEZİ