İşimiz Temiz Projesi Türkiye’ye yayılıyor
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimcileri Kurulu ve OPET işbirliğiyle yürütülen "İşimiz Temiz Projesi"nin etkisi artarak tüm Türkiye'ye yayılıyor.
Hijyen eğitimlerini içeren bu proje, konaklama,
yiyecek-içecek ve ulaşım sektörlerindeki mikro işletmeleri hedefliyor. Belek’te
bir otelde gerçekleştirilen "Türkiye Geneli Yaygınlaştırma ve Proje
Bilgilendirme Toplantısı"nda, proje 81 ilde daha geniş kapsamda
uygulanacak şekilde planlandı. İşimiz Temiz Projesi, 2021 yılında 3 ilde
başlayıp 2022'de 20 ile ulaşarak büyüdü. Şimdi ise Türkiye'nin her bir ilinde
uygulanması hedefleniyor. Proje kapsamında bugüne kadar konaklama, ulaşım,
yiyecek-içecek sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere ve çalışanlarına
hijyen eğitimleri verildi ve 150 binden fazla kişiye ulaşıldığı açıklandı.
Antalya'da gerçekleştirilen toplantıda, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, OPET
Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten
Öztürk, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete,
Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz ve diğer paydaşlar bir araya
geldi.
AMAÇ UZUN VADEDE BAŞARILI SONUCA ULAŞMAK
OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, projenin ülke genelinde uygulanacak olmasının mutluluğunu dile getirdi. Öztürk, 24 yıllık tecrübeleriyle projeye katkı sağladıklarını ve mikro işletmelerde hijyen bilinci oluşturmayı amaçladıklarını vurgulayarak, “2000 yılında ülke genelinde hijyen konusunda bilinçlenmenin sağlanması için Temiz Tuvalet Kampanyası’nı başlattık. Bu proje ile tüm Türkiye’de hijyen ve temizlik standardının oluşması için istasyonlarımızda, okullarda eğitimler verdik. Proje sürekli dallanıp budaklandı. 2021 yılında imkanları daha sınırlı olan mikro işletmeler için ‘İşimiz Temiz’ Projesi ile güç ve gönül birliği yaptık. Değerli paydaşlarımızla birlikte titizlikle çalışıyor ve bunun sonucu olarak işletmelerin de ilgisi ve projeyi sahiplenmesiyle başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Üç ilde başladığımız sonrasında 20 ile yaydığımız projemizi şimdi de 81 ilde uygulayarak mikro işletmelerde hijyen, temizlik bilinci oluşturmak ve bu sayede müşteri memnuniyetine katkıda bulunmak temel amacımız. Bu proje ile mikro işletme sahiplerine kazandıracağımız farkındalık ile hijyen bilincinin daha geniş bir biçimde özümsenmesine ve müşteri memnuniyetine büyük katkı sağladığımıza inanıyorum. Amacımız uzun vadede daha başarılı sonuçlara ulaşmak ve bu sonuçların kalıcı olmasını sağlamak” dedi.
SAĞLIKLI NESİLLERİN YETİŞTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR
Toplantıda konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete ise projenin toplum sağlığını koruma ve temizlik bilincini yaygınlaştırma amacıyla başlatıldığını belirterek “İşimiz Temiz Projesi, toplum sağlığının korunması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, temizlik ve hijyen konusunda yeterli eğitimi almış sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi konularının, kamu kurum ve kuruluşlarının temel görev ve sorumluluğunda olmasından hareketle yola çıkılarak oluşturuldu. Projenin daha geniş kesimlere ulaşabilmesi ve maksimum faydanın sağlayabilmesi için projenin tarafları olan üç ana paydaş da bilgi birikimini ve tüm olanaklarını seferber etmiş durumda. Kıymetli paydaşlarımızın katılımıyla gerçekleştireceğimiz bu toplantıyı yeni dönemin başlangıç noktası kabul ediyoruz. Bu uzun soluklu projemizde birbirimizden güç alarak ortak faydayı büyüteceğimize olan inancımız tam. Bu vesileyle projeyi birlikte etkin bir şekilde yürüttüğümüz paydaşlarımıza, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk’e, bugün katılımları ile de desteğini sağlayan ve güçlü iş birliği içerisinde bulunduğumuz TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
HİSARCIKLIOĞLU: "İŞİMİZ TEMİZ PROJESİ"
ORTAKLARINA TEŞEKKÜR ETTİ
Hisarcıklıoğlu, projenin mikro işletmelerin gelişmiş hijyen
anlayışıyla öne çıkmasını sağladığını belirtirken, OPET'e de hijyen konusundaki
katkılarından dolayı teşekkür etti.
Hisarcıklıoğlu, “İşimiz Temiz Projesi'nin ortakları olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu'na, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne ve hijyen konusunda ülkemizin öncü lider firmalarından Opet'e teşekkürlerimi sunarım. Elbette, bu projenin mimarı ayrı bir tebriği hak ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu'nun son derece başarılı bir başkanı var. Nurten Hanım liderliğindeki kurul, faaliyetlerini başarı çıtasını her geçen gün daha yukarılara taşımaktadır. Bugün, özellikle hijyen konusunda bir numara olmuş olan işte bunu başaran, bu kurumsal kültürü kazandıran kişi Nurten Hanım'dır. Kendisi aynı zamanda pek çok sosyal sorumluluk projesini başarıyla hayata geçirmiş, eğitimden kültüre her alanda fikir üreten, aktif ve dinamik bir girişimcidir. Kendisine bu değerli çalışmaları ve bugün buradaki ev sahipliği için ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
Ülkemizde kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve donanımlı hale getirilmesi gerektiğini savunan Hisarcıklıoğlu, “Girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmek ana hedefimizdir. Bugün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu'nda 7 bine yakın kadın girişimcimiz, Oda ve Borsalarımızın koordinasyonunda adeta arı gibi çalışmaktadır. Kadınlara ve genç kızlara girişimciliği özendirmek bu salonu dolduran TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İl Başkanlarının asli görevidir. İnsanımıza ve ülkemize yapacağımız en hayırlı iş, girişimci sayısını artırmaktır.
2007 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın
Girişimciler Kurulu'nu kurduk. O zaman Türkiye'deki kadın girişimci oranı
sadece yüzde 4'tü. Şu anda Türkiye'deki toplam girişimcilerin içindeki payı
yüzde 10. Girişimcilik, gelişen teknolojiyle, geleneksel iş yapma biçimlerinin
değişmesiyle birlikte, sadece parası olanlara değil, herkese eşit fırsatlar
sunan bir araç haline gelmiştir” diye konuştu.
Türkiye'de girişimcilik, kadın girişimciliği, kadın istihdamı konusunda gelişme sağlanmasında TOBB’un 2007'den bu tarafa Kadın Girişimciler Kurulu'nda görev alanların büyük payı olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Başarılarınızı büyütmeniz için her zaman yanınızda olduğumu bilmenizi isterim. Üreten kadın, emek veren kadın, daha güçlü kadın ve daha güçlü toplum demektir. Güçlü yarınlar için birbirimizden alacağımız güçle birlikte yürümeye ihtiyacımız var. Kadın girişimcilerimize yol gösterebileceğimiz sayısız çalışmamız var” diye kaydetti.
TÜRKİYE GENELİNDE YAYGINLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI
İşimiz Temiz Projesi, konaklama, yiyecek-içecek ve ulaşım
sektöründeki mikro işletmeler için hijyen eğitimlerini kapsayan bir girişim
olarak dikkat çekiyor. Projenin üçüncü aşamasına geçilmesiyle birlikte, Türkiye
genelinde yaygınlaştırma çalışmaları hız kazandı.
Projenin kamuoyuna tanıtılmasının ardından, 25-26 Mayıs 2021
tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilen yüz yüze çalıştayda, Millî Eğitim
Bakanlığı, TOBB, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Esnaf Odaları temsilcileri,
akademisyenler ve 13 farklı kurumdan toplam 50 katılımcı bir araya geldi. 21
Eylül 2021 tarihinde imzalanan işbirliği protokolüyle projenin pilot olarak
belirlenen Antalya, İzmir ve Muğla illerinde uygulanmaya başlandı. Ardından, 28
Şubat 2022 tarihinde yapılan protokolle pilot illere Adıyaman, Aydın,
Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay,
İstanbul, Kocaeli, Konya, Mersin, Nevşehir, Samsun ve Şanlıurfa eklenerek,
proje 20 ilde daha geniş kitlelere ulaşmaya başladı.20 Şubat Salı günü
Antalya'da gerçekleştirilen geniş katılımlı toplantı, Türkiye genelinde
yaygınlaştırma çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme yapılarak projenin üçüncü
aşamasına geçiş yapıldı.
İşimiz Temiz Projesi'nin bu yeni aşamasıyla birlikte, mikro
işletmelerde hijyen bilincinin artırılması ve Türkiye genelinde daha geniş
kapsamlı bir etki yaratılması hedefleniyor.