'IŞIK' ÜLKESİNİN FENERİ: PATARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2020'yi Patara yılı ilan etmesinin ardından 2 bin yılık deniz fenerinin ışığının yüzyıllar sonra yeniden yanması için başlatılan çalışmalarda sona yaklaşıldı.

***

Antalya’nın Kaş ilçesindeki, Patara Antik Kenti’nde, Roma İmparatoru Nero’nun milattan sonra 64 yılında yaptırdığı deniz feneri çok büyük olasılıkla 1481’deki Rodos depremi ve tsunamisinde yıkılmıştı. 

***

Yapının inşaatında kullanılan taşların tümü olduğu yerde yıkılmış durumda bulundu. Üzerinde bir heykelin de olduğu tespit edilen o deniz feneri, Antalya Valiliği YIKOB tarafından çıkılan bir ihale ile fenerin kazısını da bizzat yapan Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın bilimsel gözetiminde yeniden ayağa kaldırılıyor.

***

Kum tepelerinin altından bulup çıkardıkları yapıya ait 2 bin 595 taşı cerrah titizliği ile elden geçirerek 2 bin yıllık feneri tekrar inşa eden restorasyon ekibi, bir hayali gerçekleştirip yağmur sularının tahliyesi için yapılan çörtenden de su akıtmayı başardı.

***

Kazı başkanlığını yapan Havva hocayı 1990’lı yılların ortalarından beri tanıyorum. Hem kendisini, hem de değerli eşi Prof. Dr. Fahri Işık hocayı bugüne kadar birçok toplantıda keyifle dinledim. Havva hocamı aynı zamanda sosyal medyadan da takip ediyorum. 2 bin yıllık deniz fenerinin çörtenlerinden suyun aktığını da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla öğrendim.

***

O anın görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan kazı başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık,” Patara Deniz Feneri’nin en üstteki kemerli bölüm tabanında yağmur suyu tahliyesi için kullanılan çörtenden su akıtmayı başardık. Çok şükür. Bunu mümkün kılanlar su gibi aziz olsun; ellerinize, emeğinize sağlık”  diye mutluluğunu dile getirmiş. 

***

İlk kez 1981 yılında geldiği Patara’ya ömrünü veren Prof. Dr. Havva İşkan Işık, şu anda kayıp olan deniz fenerinin üstündeki heykelin bu yapıyı inşa ettiren Nero’ya ait olduğunu düşündüğünü de açıkladı.

***

Bu konuda da sosyal medya hesabından paylaşım yapan Havva İşkan Işık, “Fenerdeki yerine konulmayacak olan bu büyük bronz heykele ait elimizde sadece taşlardaki ayak izleri vardı ve hangi pozda durduğunu denemeden bulamazdık” diyerek o kayıp heykel gibi poz vermişti.

Dileriz ki o heykel de bulunur.