İSG KAPSAMINDA İŞİN DURDURULMASI (2)

 İş Durdurulursa Ücretler Ödenmeli mi?

Risk değerlendirilmesi yapılmaması veya başka nedenle iş durdurulursa işveren ücret ödeme yükümlülüğünden kurtulamayacağını da bilmesi gerekiyor.

İşveren, işin durdurulması sebebiyle işsiz kalan çalışanlara ücretlerini ödemekle veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere meslek veya durumlarına göre başka bir iş vermekle yükümlüdür.

Şayet işveren işçisine bu şekilde ücretini ödemezse veya başka bir iş vermezse  idari para cezası ödemek zorunda. Yani 100 tane işçisi olan bir inşaat işyeri durdurma kararı sonrası işçilerine ücretlerini ödemezse aykırılığın devam ettiği her ay için ayrı ayrı işçi sayısı kadar idari para cezası ödemek zorundadır.

HAPİS YATMA TEHLİKESİ VAR

İşin durdurulmasında işveren ve işveren vekili için ayrıca hapis tehlikesi de var. Şayet işveren veya işveren vekili faaliyetin durdurulduğu işyerinde izinsiz çalışma yapmaya devam ederlerse 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ile cezalandırılacağının da bilinmesi gerekiyor.

Burada önemli olan noktalardan birisi de cezanın sadece işveren için değil genel müdür, amir gibi işveren vekilleri için de uygulanabildiğinin bilinmesi gerekiyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında, Çalışan İşçilerin Yükümlülükleri

Elbette ki iş sağlığı ve güvenliğinde büyük oranda sorumluluğu olan ve önlemleri alması gereken, işyerinde kontrolü sağlayacak olan işveren olduğunu unutmamak gerekmektedir.

Ancak unutmayalım ki çalışanların da bazı yükümlülükleri var ve söz konusu yükümlülüklerin ihlali çalışanları da zor durumda bırakabilir.

İşçi, İş yerinde Nelere Dikkat Etmelidir

Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlü olduğunun bilinmesi gerekmektedir. .

Çalışanların iş sağılığı ve güvenliği yükümlülüklerinin bazılarının neler olduğunu, şöyle sayabiliriz;

1-Yaptığı işle ilgili iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymak.

2-İşyerindeki makine ve araçları kurallara uygun kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek.

3- Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak.

4- İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber vermek.

5- Teftişe yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak.

6- En önemli konu ise işçiye verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde verilmiş olan bilgileri en titiz şekilde uygulanması konusunda azami gayret göstermek gerektiğini unutmaması gerekmektedir.