İşçilere skandal ‘Ayakçılık’ eziyeti

CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Seda Özel’in, belediye bünyesinde çalışan işçileri, eşinin sahibi olduğu otel ve villalarda görevi dışında çalıştırdığı iddia edildi.

Skandalı ortaya çıkaran işçilerden M.Ç., kullanılan araç gereçlerin hatta bitkilerin bile belediyeye ait olduğunu ileri sürdü. Çalıştıkları günlerde elden 2 bin 500 TL para verildiğini ifade eden M.Ç., sıralı tüm amirleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

CHP yönetimimdeki Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde 05.12.2022 tarihinde Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Bitkisel Şube Müdürlüğüne bağlı seralarda bitki yetiştiriciliğinde isçi olarak çalışan M.Ç. savcılığa yazdığı şikayet dilekçesinde, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Seda Özel'in eşi tarafından işletilen otellerde peyzaj işlerinde çalıştığını belirtirken, bu işlerin mesai günlerinde ve saatlerinde gerçekleştiğini iddia etti. Ayrıca bu kişisel işlerinde çalıştırıldıkları günler için elden 2 bin 500 TL ödeme yapıldığı da iddialar arasında yer alıyor.


‘ŞİKAYET ETMESİN’ DİYE MOBBİNG İDDİASI

Ayrıca M.Ç. otellerde dikilen bitkilerin belediyeye ait olduğu ve belediye araçlarıyla taşındığı, kullanılan malzemelerin de belediyeye ait olduğu ileri sürdü. M.Ç. bu durumu ilgili şikayette bulunamasın farklı birimlere sürüldüğünü ve istifaya zorlandığını iddia etti. Şikayet dilekçesinde M. Ç. Seda Özel'den şikayetçi olduğu bildirildi. Ayrıca, Seda Özel'in işçiyi telefonla arayarak istifa etmesi ya da iş akdinin sonlandırılacağı tehdidinde bulunduğu da ileri sürdü.


“ELDEN 2 BİN 500 TL VERİLİNCE ANLADIM”

Savcılığa sunduğu dilekçe de M.Ç. “Bizi otellere de çalışmaya götürmeye başladılar. Belediyenin işi olduğunu düşünerek çalıştığım otellerden Lara' da olanının peyzaj işlerinde çalışmak üzere 03-04.05.2023 tarihinde götürüldüğümde farklı bir işleyiş olduğunu elden 2 bin 500 TL para verilince anladım” dedi.  Kendisinin bu özel işlerde çalıştırıldığını ileri süren M. Ç. “Benim emeğimi, iş gücümü kendi kişisel menfaatleri, nüfuslar ve siyasi çıkarlar için kullananlar kimler ise, bu işleri kimlerin haberi ve bilgisi dahilinde yapılıyor ise bunların tarafınıza tespitini rica ediyorum. Konyaaltı’da çalıştığım apartların olduğu yere de giderek fotoğraflarını çektim.  Bu nedenle tarafıma verilen tüm bu usulsüz görevlerden, yaptırılan illegal işlerde, uygulanan mobbingden ve tüm bu olaylar karşısında beni savunmasız bırakan ve işimi kaybetme endişesi yaşamama sebep olarak, tüm bunlarda sorumluluğu bulunan tüm sıralı amirlerimden şikâyetçiyim. Gereğini bilgilerinize arz ederim” diyerek dilekçesinden bildirdi.


Savcılığa şikayet dilekçesi yazarak konuyu mahkemeye taşıyan M.Ç. şikayet dilekçesinde şunları kaydetti:

“Seda Özel beni ve başkanı olduğu dairede çalışan birçok kişiyi kocasının otellerinde farklı tarihlerde çalıştırmıştır. Ben otellerin isimlerini daha sonra öğrenip dosyaya bildireceğim. Bu otellerde 7 kişi  farklı tarihlerde çalıştırıldı. Bu otellerde çalışan kişilere Seda Özel, Saadet Tuğrul Ay aracılığıyla 04.05.2023 tarihinde 2 bin 500 TL verdi. Bu otellerde yapılan çalışmalar mesai günlerinde, mesai saatleri içerisinde gerçekleşti. Ben 2 gün Konyaaltı Belediyesinin karşısında bulunan Seda Özel’in eşi tarafından işletilen apart villada peyzaj işinde çalıştım. 2 gün Lara bölgesindeki Seda Özel’in esinin otelinde peyzaj işinde çalıştım. 1 gün de aynı kişinin Kaleiçi’ndeki oteline çiçek bırakmaya gittim. Bu olayların hepsi mesai günü ve saatlerinde gerçekleşti. Seda Özel'in eşinin otellerinde dikilen bitkiler belediyeye aittir. Belediyenin araçlar ile otellere götürülmüştür. Peyzaj işinde kullanılan bütün malzemeler belediyeye aittir. Dilekçemde ayrıntılı olarak belirttiğim anlaşmazlıklardan dolayı ben bu durumlar ilgili kurumlara bildirmeyeyim diye beni farklı birimlere sürdüler. İstifaya zorladılar. 17.12.2023 tarihinde Seda Özel kendi kullandığı 0549 …. numaralı hattan benim kullandığım 0533 …. numaralı hattı aradı; ‘Ya istifa et ya da is akdine son vereceğim’ diyerek beni tehdit etti. Bu konuşma sırasında ben araçtaydım. Yanımda da arkadaşım H. Ç vardı. Söylenen sözleri duydu. Anlattığım olaylar nedeniyle Seda Özel’den şikayetçiyim.”