İŞÇİ GİRİŞLERDE SAĞLIK RAPORLARININ ÖNEMİ

İşverenlerimizin çalıştırmış olduğu işçilerinin sağlıklı ve huzur içinde hayatlarını sürdürebilmelerinin kutsallığından hareketle tüm işverenlerin çalışanlarını ruhen ve bedenen gözetim altında tutarak çalıştırma vazifesinin birinci öncelik olduğunu belirtmek istiyorum.

***

Bu kapsamda işveren çalışanlarının ruh ve sağlık açısından gözetimi hukuksal olarak da özel hükümlerle korunmaya çalışılmıştır. Bu itibarla, çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak başta sağlık olmak üzere sağlıklı bir çalışma ortamı yaratılarak gözetim altında bulundurmaları zorunludur.

***

Söz konusu hususların dikkate alınmaması halinde özellikle, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İŞKUR ve SGK yaptırımları ile karşı karşıya kalacaklarını hatırlatmak istiyorum.

İlk işe girişte sağlık raporu alınması zorunludur. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işverenler çalışanlarının sağlık muayenelerini yaptırarak sağlık Raporlarını özlük dosyalarında bulundurmak zorundadırlar.

***

Çalışanların;

•             İşe ilk girişlerinde

•             İş değişikliği yaptıklarında,

•             İş kazası, Meslek Hastalığı veya sağlık sorunları sebebiyle,  işten ayrıldıktan sonra tekrar aynı iş yerine işe dönüşlerinde,

•             Talep etmeleri hâlinde ve işin devamı süresince,

•             Çalışanın ve işin niteliği ile iş yerinin tehlike sınıfına göre Yasada belirlenen düzenli aralıklarla sağlık muayenelerin yapılması zorunludur.

***

Ayrıca en önemli durum ise, Tehlikeli ve çok Tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalıştırılacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılmaları mümkün bulunmamaktadır.

Kamu hastaneleri, aile hekimleri ve iş yeri hekimleri tarafından düzenlenen raporlar iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında alınması gereken sağlık raporlarının iş yeri hekiminden de alınması halinde de yeterli olacağını burada belirtmek istiyorum.

***

İşyerinde, 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli iş yerleri için ise Kamu Hastaneleri veya Aile Hekimlerinden de alınacak sağlık raporları yeterli olacağını da belirtmek istiyorum.

Alınan Sağlık Raporlarına itirazların ise Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen Hakem Hastanelere yapılması halinde değerlendirileceğini de belirtmek isterim.

Yapılacak İtiraz üzerine Hakem Hastanelerinin vereceği kararlar kesin hükmünde olup durumun başka bir mecrada değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

***

İstirahat verilmesi ve rapor parası alınması

İşverenlerin işçilerinin Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu işverenlerin gözetim görevinden doğan her türlü maliyetin ve ek maliyetin işverence karşılanması gerekmektedir. Söz konusu maliyetlerin çalışana yansıtılması mümkün bulunmamaktadır. 

Ayrıca, Sağlık muayenesi yaptırılan çalışanın özel hayatı ve itibarının korunması açısından sağlık bilgilerinin gizli tutulması ve paylaşılmaması gerekmekte ve sorumluluk açısından önem arz etmektedir.