İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DENETİMİ VE YAPTIRIMLARI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, geçen sene iş sağlığı ve güvenliği yönünden sektörel bazda yaptığı programlı denetim sonuçları açıklandı.

***

Çok sayıda işverene idari para cezasının kesildiği denetimler, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına yeterince uyulmadı hususunu da açık bir biçimde ortaya çıkarmış olduğunu görüyoruz.

***

Teftişlerin, önümüzdeki yıl daha kapsamlı olarak yapılması için gerekli çalışmaların yapılarak denetimlerin daha etkili yapılmasının sağlanacağı öngörülmektedir.

***

Bilindiği üzere, İş sağlığı ve güvenliği kurallarının temel fonksiyonu, çalışanların beden ve ruh sağlığının korunması ve sağlıklı bir iş ortamının oluşturulmasının sağlanmasıdır.

***

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş-Kur ile SGK, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli hassasiyeti göstererek bu konudaki üzerine düşen görevi en iyi bir şekilde yerine getirmeye çalıştığı görülmektedir.

 ***

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlar olan İŞKUR ve SGK Kurumları tarafından önleyici denetleme ve inceleme yaklaşımı çerçevesinde, İşyerindeki işlerin yürütümü ve iş sağlığı ve güvenliği yönünden denetleme, inceleme ve işyerindeki gerekli tedbirlerin alınması yönündeki bilgilendirme ve eğitici denetimlerini sıkı bir şekilde yerine getirmeye çalıştığı görülmektedir.

***

Denetimlerin, bilinen inceleme ve denetim anlayışı dışına çıkılarak, ülkemizin kaynakları ve imkanlarının en uygun şekilde ve en verimli şekilde kullanmak suretiyle yapılmaya çalışıldığı görülmektedir.

***

Konunun önemine binaen, tüm sosyal tarafları kapsayan, eğitime, iletişime ve bilgilendirmeye ağırlık veren, çözüm odaklı, risk bazlı, işkolu-sektör bazlı programlı bir denetim yapılması esas alınarak yürütüldüğü görülmektedir.

***

Bilindiği gibi, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yer alan ceza ve ağır yaptırımlar ile idari para cezaları, İş Kanunu’nda ve 5510 Sayılı SGK Kanunu’nda yer alan cezalardan daha ağır olduğunun da işverenler tarafından bilinmesi gerekmektedir.

***

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı çerçevesinde hazırlanan programlar ile en önemlisi olan ölümlü kazaların en fazla olduğu inşaat-yapı ve maden ocakları sektöründe meydana gelen kazalar başta olmak üzere, iş kazası sıklığının fazla olduğu Demir Çelik ve Metal sektöründeki işyerlerinde, Kimyasal üretim yapan ve Kimyasal madde bulunduran, Mobilya, Tekstil Sektörü, Elektrik Dağıtım, Geri Dönüşüm İşyerleri başta olmak üzere bir çok sektörde inceleme ve denetim faaliyetlerinde bulunulduğu görülmektedir.