İŞ KAZALARINDA ‘UZMAN’ UYARISI
Son yıllarda özellikle Antalya’da iş kazalarının 2-3 kat arttığını belirten Antalya İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği Başkanı Ozan Uzkut, kurum ve kuruluşlarda işyeri güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmanın hayati önemine yönelik uyarılarda bulundu.
Mustafa KOZAK, Sadık Çetin SADAK
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de yılda 15 bine yakın iş kazası oluyor. İş kazalarının yaklaşık 3 bini ise ölümler sonuçlanıyor. İş kazaları en çok madencilik, imalat, ve inşaat sektörlerinde görülürken, kazalardaki en büyük ihmal işyeri güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmamak oluyor.
“GÜNDE 10 KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR”
Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan OzanUzkut, önlem alınmayan bir iş yerinde yaşanan kazaların iş cinayeti olarak adlandırıldığını dile getirdi. Uzkut, “Türkiye’de istatistiklere göre günde 10 kişiyi kaybediyoruz. Baktığımız zaman kazaların iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olmayan yerlerde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu da her iki alanın iş kazalarını önlemede ne kadar büyük bir paya sahip olduğunu ortaya çıkarıyor. İş güvenliği uzmanlarının çoğu mühendis olduğu için gerçekleşebilecek kazaları önceden haber veriyor. Başınıza gelebilecek tehlikeleri saptıyor ve size önlem aldırıyor. Bu önlemler sayesinde de iş kazaları minimuma iniyor” diye konuştu.
ÇOĞU İŞ YERİNDE UZMAN VE HEKİM YOK
Türkiye’deki iş yerlerinin yüzde 90’ının iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmadığını vurgulayan Uzkut, “Bu kapsamda birçok denetim yapılıyor denetleyenler iş güvenliği uzmanını denetliyor. İş güvenliği uzmanı olmayan yerlerin denetimi yok. İş kazalarının çoğu da buralar da oluyor. Kazalar küçük inşaatlarda, müteahhitlik hizmetlerinde ve küçük madenlerde daha fazla görülüyor. Bunun en önemli sebebi de bu iki uzmanın olmamasıdır ” şeklinde konuştu.
ANTALYA’DA İŞ KAZALARI ARTIYOR
Öte yandan Uzkut, Antalya’nın Türkiye’de en fazla inşaat bulunan illerden biri olduğunu belirterek, kazaların son dönemlerde oldukça arttığını dile getirdi. Uzkut, “Antalya da iş kazası çok fazla oluyor. Son yıllarda 2-3 kat artmış durumda. Antalya Türkiye’de en çok inşaat olan şehirlerden birisi. Çalışanların kim olduğu hangi uyrukta olduğu, iş yerinin iş güvenliği uzmanı ve hekimi bulundurup bulundurmadığı belli değil. Sigortasız çalışan kişi daha fazla. Bu en büyük yanlışlardan biri. Sigortasız yerli ve yabancı işçi kesinlikle çalıştırılmamalı” dedi.
EN KRİTİK ÖNLEM DENETİM
Uzkut, insan hayatını riske atan bu ihmallerin ortadan kaldırılması için iş güveliği uzmanı ve hekim çalıştırmayan iş yerlerinin denetlenmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Hiçbir işçinin sağlığı ödenecek maddi bedellerden önemsiz değildir. İşyeri hekimi olmayan veya işyeri uzmanı olmayan yerlerin mutlaka denetlenmesi gerekiyor. Kazalar ancak bu şekilde önlenebilir.”