İş dünyasının karanlık yüzü

Mobbing Derneği Antalya İl Temsilcisi Uzmanı Ozan Uzkut, “İş yerlerinde mobbingi en fazla yüzde 46 oranıyla müdürler çalışanlarına, yüzde 27 oranıyla çalışanlar müdürlere, yüzde 28 oranıyla ise çalışanlar iş arkadaşlarına uygular. Gerçekten mobbinge uğrayanlar bunu anlamaz. Çevresindekiler mobbingi fark eder“ dedi.

Zehra Tekeci/İrem Güneybaz

Aktif iş hayatındaki çalışanlar sektör ayırt etmeksizin her gün sayısız kez mobbinge uğruyor. İnsan hayatını ve kişilerin psikolojisini derinden etkileyen mobbing, ileri boyutlarda intihara bile sürükleyebiliyor. Uzmanlar ise her geçen gün artan mobbing vakalarına karşı çalışanları uyarıyor. Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Mobbing Derneği Antalya İl Temsilcisi Uzmanı Ozan Uzkut, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından mobbingin farklı bir boyut aldığını söyledi.

“MOBBİNGLER ARTTI”

Uzkut, bu süreçte sosyal medya mobbinglerinin arttığını ifade ederek, “İş ortamı sosyal mecralara taşındığı için iş yerlerinde din, siyaset, giyim ve yaşam tarzını dahi beğenmedikleri kişiler için mobbinge başvuruldu. O kişiler oluşturulan gruplardan, paylaşımlardan uzak tutuldu. İş yerlerinde mobbingi en fazla yüzde 46 oranıyla müdürler çalışanlarına, yüzde 27 oranıyla çalışanlar müdürlere, yüzde 28 oranıyla ise çalışanlar iş arkadaşlarına uygular. Bu dönemde müdürlere yapılan mobbinglerde çok fazlaydı. İşten çıkarmaların olduğu dönemde kim kalacak kim gidecek endişesiyle karar vericilerin üzerinde baskı oluştu, bu da mobbingtir” diye konuştu.

“İNTİHARLARIN YÜZDE 70’İ MOBBİNGTENDİR”

Pandemi sonrasında ise iş yerlerinde ekonomik nedenlerle mobbing uygulandığını dile getiren Uzkut, “Şu an ekonomik nedenlerle iş yerlerinde uzun yıllardır çalışan kişilere yüksek tazminat ödemeleri nedeniyle istifa ettirmek için mobbbing uygulanıyor. İntihar vakalarının yüzde 70’inin mobbing kaynaklı olduğunu görüyoruz. Birçok insan iş yerinde gördüğü mobbing nedeniyle intihar ediyor. Ekonomik kriz nedeniyle kimse intihar etmez. Umutsuz insan intihar eder. Kaynağı mobbingtir” ifadelerini kullandı.

“MOBBİNGE UĞRAYAN ANLAYAMAZ”

Öte yandan Uzkut, mağdurların mobbinge uğradıkların fark etmediklerini vurgulayarak, “Gerçekten mobbinge maruz kalan bu durumu anlamazlar. Mobbingi çevredeki insanlar anlar. Bir yıl önce mutlu, ve çalışkan olan bir insan bir yıl sonra mutsuz, depresif görünüyorsa mobbinge uğrayıp uğramadığı mutlaka sorgulanmalıdır. Mobbing bu şekilde ortaya çıkar. Ayrıca mobbing tek bir kişiye yapılır ama sonuçlarından oradaki herkes etkilenir. Ortamda bulunan herkes kendisinin de aynı muameleyi görme endişesiyle mobbinge yardım eder. Kişilere olan baskıyı arttırır” şeklinde aktardı.

“İKİNCİ BİR SOSYAL YAŞANTI OLMALI”

Uzkut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mobbing anlık yapılmaz. 3 ila 6 ay sürmesi gerekir. Kişi sık sık doktora gidiyorsa, işe geç kalıyorsa, gelmek istemiyorsa ve bir yıl öncesinde tam tersi bir tutumdaysa bu mobbingi gösterir. Bizler mobbingten kurtulmak için sivil toplum kuruluşlarına üye olmayı öneriyoruz. Sosyal aktiviteler mobbingten uzlaştırır, özgüveni sağlar. Ne tür bir zevkiniz varsa onunla ilgili faaliyetlere dahil olmalısınız. Kişiler için ikinci bir sosyal yaşantı mutlaka olmazı lazım.”