İPEK YOLU TURİZMİ

Coğrafi konumu nedeniyle, eski çağlardan beri doğu ile batı arasında bir köprü işlevi gören Anadolu, İpek Yolunu en önemli kavşak noktalarından biri olmuştur.

***

Orta Çağ’da, İpek Yolları Çin’den başlayıp Orta Asya’da birden fazla güzergâhı izleyerek ve Anadolu’yu geçerek Trakya üzerinden Avrupa’ya uzanmıştır.

***

Ayrıca, Ege kıyılarında Efes ve Milet, Karadeniz’de Trabzon ve Sinop, Akdeniz’de Alanya ve Antalya gibi önemli limanları kullanarak deniz yolu ile de Avrupa’ya ulaşmıştır.

***

ANADOLU’DA İPEK YOLU;

Kuzeyde: Trabzon, Gümüşhane, Erzurum, Sivas, Tokat, Amasya, Kastamonu, Adapazarı, İzmit, İstanbul, Edirne,

***

Güneyde: Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş, Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Isparta, Denizli, Antalya merkezlerini izlemektedir.

Ayrıca, Erzurum, Malatya, Kayseri, Ankara, Bilecik, Bursa, İznik, İzmit, İstanbul güzergâhının da kullanıldığı bilinmektedir.

***

Selçuklular, Anadolu’daki ticari faaliyetleri canlı tutmak, güvenliği sağlamak amacıyla önlemler almışlar ve bu yollar üzerinde hanlar (kervansaraylar) inşa etmişlerdir.

***

Bakanlığımızın, turizmin ülke sathına ve tüm yıla yaygınlaştırılması politikası çerçevesinde yürüttüğü çalışmalardan birisi olan “İpek Yolu Projesi” ile kültürel mirasımızın en önemli unsurlarından olan ve çoğu doğaya ve çevresel etkenlere yenik düşmüş bulunan bu hanların (kervansarayların) korunması, bir koruma-kullanma dengesi içinde yaşatılarak “Tarihi İpek Yolu” nun canlandırılması planlanmıştır.

İPEK YOLLARI KERVENSARAYLARI

***

Bu kapsamda yapılan ön çalışmalarda, ana tur güzergâhları ile çakışan İpek Yolları üzerinde yer alan 11 kervansaray belirlenmiştir. Bunlar;

***

1-Sultan Hanı (Aksaray), 2- Sarı Han (Nevşehir), 3- Şarapsa Han (Antalya), 4- Ak Han (Denizli), 5- Ağzıkara Han (Aksaray), 6- Alara Han (Antalya), 7- Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı (Malatya), 8- Çardak Han (Denizli), 9- Susuz Han (Burdur), 10-İncir Han (Burdur), 11-Alay Han (Aksaray) dır.

***

KONGRE TURİZMİ

Kongre turizmi; kişilerin daima konakladıkları veya çalıştıkları yerler dışında uzmanlık gerektiren bilimsel alanlarda veya meslek kollarında, belirli bir konuda, bilgi alışverişi yapmak amacıyla bir araya gelmelerinden ortaya çıkan seyahat, konaklama olay ve ilişkilerinin tümüdür.

***

Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan Türkiye toplantı ve kongrelere ideal bir mekân konumundadır. Birinci sınıf otel, konaklama ve konferans tesisi zenginliği, dünyanın belli başlı şehirlerine kolayca ulaşım, güzel dekorlar özellikle büyük şehirlerimizde bu turizm etkinliğinin gelişmesini sağlamıştır.

HAVA SPORLARI TURİZMİ

Türkiye, Yamaç paraşütü, yelken kanat, planör, paraşüt, balon, planör, model uçak gibi hava sporları meraklıları için zengin olanaklara sahip bir ülkedir. Özellikle yamaç paraşütü sporu Fethiye-Babadağ’da, balon etkinlikleri Kapadokya’da zirve yapmıştır.