İnternet Kaynakları Nelerdir?
Bugün İnternet, tüm ülkeleri birbirine bağlayan milyonlarca bilgisayar ağından oluşmaktadır.
Kullanıcı sayısı her yıl katlanarak artmaktadır. Büyüme
devam ederse, kullanıcı sayısının yakında 1 milyara ulaşacağı söylenebilir. İnternetin bireylerin sosyal, politik ve
ekonomik olarak etkileşime girmesini sağlayan belki de en önemli avantajı
bilgiye kolay ve hızlı erişimdir. İnternet sayesinde bilgi dağıtım hızı artmış
ve bu şekilde bilginin genele yayılması mümkün hale gelmiştir. İnternetin bir
farklı boyutu da https://you-winn1.com/ gibi sitelerdir. Bilginin bu şekilde kolaylıkla
elde edilebilmesi, bu kaynakların daha yoğun kullanılmasına neden olmuştur.
İnternette Bilgi
Bilgi için aradığımız pek çok şeyi bulabileceğimiz internet, bilim adamlarından öğrencilere, iş adamlarından tüketicilere, politikacılardan seçmenlere kadar herkes için zengin bir "kaynak ortamı" oluşturmuştur. Aranılan bilgiler üniversiteler, araştırma enstitüleri, araştırma enstitüleri ve kütüphanelerin sağladığı web sitelerinde rahatlıkla bulunabilir. İnternet'teki çeşitli ağ kümelerinde akla gelebilecek hemen hemen her konuda web siteleri de bulunur: tarifler, ekonomi sayfaları, sağlık sayfaları, hava durumu, haber sayfaları, vb.
İnternetteki Bilgi Kirliliği
Teknolojinin ve internetin yaygınlaşması, kaynak kullanımı açısından birçok kolaylığı beraberinde getirmiştir. Kolayca şöyle listelenebilir:
1) Kaynaklara erişim hızı; Kaynağa her zaman kütüphaneye gitmeden erişilebilir,
2) Vakit kaybı olmaması,
3) Daha fazla kaynağa ve bilgiye
erişim,
4) Yeni kaynakların anında
bildirilmesi.
Bu tür bilgilerin kullanışlılığına ve yaygınlığına rağmen, en önemli bilgi kaynaklarından biri olan İnternet, yine de bir bilgi kirleticisi olarak başka bir etkiyle karşı karşıyadır, çünkü internette dileyen herkes bu verileri yüz milyonlarca kullanıcının kullanımına sunabilir. Aslında bu bilgiler bilimsel nitelikte olmayabilir. Aslında yanlış bilgiler çoğu zaman doğru bilgilerle birleştirilir. Sonuç olarak, aşırı bilgi yüklemesi nedeniyle bireyler arasında kafa karışıklığı da artmaktadır.
Kaynakların Alıntılanması
Tabii ki, hangi bilginin
kullanılacağına karar verdikten sonra sıradaki soru alıntının nasıl doğru bir
şekilde görüntüleneceğidir. Kullanıcılara elektronik kaynaklardan yapılan
alıntıların ayrıntılı açıklamalarını sunan bir kitap yayınlayan J.R. Walker,
"Az bilgi vermektense, çok bilgi vermek daha iyidir." der.
Elektronik kaynaklar, metin kaynaklarına benzer unsurlara sahiptir. Bununla birlikte, elektronik kaynakların bu unsurlarından bazıları değişiklik gerektirir veya tamamen yoktur. Örneğin, yazar adı yerine şifrelenmiş yazarın adı kullanılabilir veya eser adı yerine yalnızca dosya adı kullanılabilir. Yine bu tür kaynaklara atıfta bulunulurken, eserin yayın tarihinden ziyade bilgiye veya esere ulaşıldığı tarih daha önemlidir. Bu tür alıntılarda, metnin uzunluğu ne olursa olsun, genellikle basılı kaynakta sayfa numaraları gösterilmez. Özel isimler ve deyimler, aradığınız kısmı daha uzun bir cümlede bulmanıza yardımcı olabilir.
Ayrıca web siteler gibi bazı kaynaklar da sık sık kontrol edilmelidir. Bir gün önce ziyaret edilen web sitelerindeki bilgiler ertesi gün değişebilir. Bu durumda alıntıda iki tarih belirtilmelidir. Bu nedenle, öncelikle alınan belgenin adının, düzenlenme veya son revizyon tarihinin, ikinci olarak alıntının sonunda web sitesinin ziyaret tarihinin belirtilmesi uygundur. Sayfa kalıcı olarak silinmiş olabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu tür sayfalara yani bunlarla ilgili bilgilere her zaman erişilebilmesi için bir arşiv oluşturulmuştur. İnternetteki tüm bilgilerin saklandığı bu arşiv sayesinde, Alternatif olarak, silinen bilgilere erişilebilir.
Elektronik kaynakların kullanımı
dünya çapında arttıkça, bilimsel makalelerde kullanılan atıfların sunulmasında
standartların benimsenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tür teknikler bilimsel
çalışma için gereklidir.