İNSANOĞLUNA DÜŞEN 'SORUMLULUK' BÜYÜK
Küresel iklim değişikliği her geçen gün mevsimleri, doğa olaylarını, bitki ve tarım örtüsünü derinden etkiliyor. Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ünver, “Bölge bazında baktığımızda Antalya’da artık çok yüksek sıcaklıklar görüyoruz” dedi.
Fatma ARSLAN, İrem GÜNEYBAZ
Küresel ısınma sorunu dünyanın dört bir yanında etkisini gösterirken buna bağlı iklim değişikliği sorunları yaşamın her alanını olumsuz etkiliyor. İklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklık, seller, aşırı hava olayları insanlığı ve yaşamı tehdit ediyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver konuya ilişkin Lider Medya’ya yaptığı açıklamada, “Devletimiz iklim krizini önlemek için çalışıyor. Ancak her insanın bireysel olarak sorumluluk aldığını unutmamamız gerekiyor. Bir kişi az demeden çevreye duyarlı olmamız, sürdürülebilir yaşam tarzını benimsemeliyiz” dedi.
“YAĞIŞLAR FELAKET OLUYOR”
Ünver, iklim değişikliğinin tüm dünyada iklim krizine dönüştüğünü söyledi. İklim krizinin dünyada her geçen gün daha da etkili olduğunu ifade eden Ünver, “Bu duruma kriz dememizin nedeni artık etkilerini yaşıyor olmamız. Bölge bazında baktığımızda Antalya’da artık çok yüksek sıcaklıklar görüyoruz. Bu yaz son 30 yılın en yüksek sıcaklıkları ölçüldü. Dönem dönem yoğun yağışlar görüyoruz. Kuraklığın önüne geçeceğini düşündüğümüz bu yağışlar aslında bir felakete neden olabiliyor. Bir günde düşmesi gereken yağış miktarı bir saatte düştüğünde seralar, yollar, köprüler zarar görüyor. Bu bizlere iklim krizini yaşadığımızı gösteriyor” diye konuştu.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM TARZI”
İklimin insan kaynaklı faktörlerden çok etkilendiğini vurgulayan Ünver, sanayileşme, fosil yakıt tüketimi, ticari ve tarımsal gibi faaliyetlerinin iklim krizini ortaya çıktığını aktardı. İklim krizini önlemenin devletin ilgili kurumları kadar bireysel olarak da sorumluluk getirdiğini ifade eden Ünver, “Bir kişi az demeden çevreye duyarlı olmalı, sürdürülebilir yaşam tarzını benimsemeliyiz. Bizler kent bazında insanları bilinçlendirmek için çevrimiçi eğitimler yürütüyoruz. İklim değişikliği konusunda duyurular yayınlıyoruz. Bilinçlendirme projeleri planlıyoruz.” diye konuştu.
“GÖNÜLLÜLÜK DEĞİL ZORUNLULUK”
Ünver geri dönüşüm konusunda da çalışmaların arttırılması gerektiğine değinerek, atık yönetiminin iklim değişikliğine büyük bir etkisi olduğunu bildirdi. Atık yönetiminin iklim değişikliğinin yanı sıra ekonomiye de etkisi olduğunu belirten Ünver, “Atık yönetimi artık gönüllülük değil zorunluluk haline geldi. Atıkların ayrıştırılması büyük önem arz ediyor. Belediyeler bu konuda çalışmalar yürütüyor ancak bu konu vatandaşın ve belediyelerin el birliği ile gerçekleştirebileceği bir konu. Bu sorumluluklar çevreyi daha az kirletmek iklim krizindeki etkimizi azaltmak için yapılması gereken zorunluluklardır” ifadelerine yer verdi.
Ünver, bu konuda bilinçlendirme sürecinin müfredatlarda da yer almasının önemli bir adım olduğuna dikkati çekerek, iklim krizinin her yaş ve eğitim grubunda sık sık gündemde kalarak unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.