İNSANOĞLU BÖYLEDİR

Orduları durdurabilirsiniz ama zamanı gelen bir fikri asla durduramazsınız. Kudret-i İlâhî ağaçlar insanlara meyve ikram ederler. İnsanların bir kısmı diğer insanlara eli ile ikram ederler. Yüzünde gülümseme, ağzında tatlı sözü olmayan insan sayılmaz.

***

Âlim Rabbimizin isimlerinden biridir. İlim Rabbimizin sıfatlarından biridir. İlmi amele dökmek lazım, ilimsiz amel olmaz. İlimle amel bir kuşun kanatları gibidir. İlimsiz amelle cennete kavuşulmaz. İnsanların iyi ve mutlu olması birilerini rahatsız ediyorsa onlar gerçekten hastadır. Onların tedavisi yoktur.

***

Ne Kabe-i Muazzama’nın içini gördük. Ne kendi içimizi, kalbimizi gördük. O zaman aklı, şuuru yerinde olan bir insan bilir bilmez her konuda rastgele konuşamaz. Bazı insanlar sadıktır. Çünkü verdiği sözü senet kabul edip yerine getirmekten geri kalmaz.

***

Bu dünyada iş arsızın söz yüzsüzündür. Onun için namuslu insan bir anda zengin olup muvaffak olması mümkün olmaz.

***

Işık olmazsa insanın gözü göremez. İman olmazsa cennet yolu bulunamaz. Ne kadar fakir olsa bile insan aç kalmaz. Erik dalı nazik olur, dalına basmaya gelmez. Hanımlar nazlı olur, onların her sözüne kızmaya gelmez.

***

Bazı babalar çocuğunu kucaklamaz. Evladının yüzüne gülmez, onunla yüz yüze geldiği zaman tebessüm etmez. Bu çocuklar bize Cenab-ı Hakk’ın bir lütfu, bir emanetidir. Aslında bu tür adamlara baba bile denmez. Çünkü yağmursuz bulut dumandan ibarettir. Merhametsiz babaya baba bile denmez.

***

Namaz Peygamber Efendimizin (sav) biz Ümmet-i Muhammed’e bir mirac hediyesidir. Bizi Rabbimize kavuşturmak için bir vasıtadır. Fakat bilgisi eksik olanın, tadili erkansız namazı tam namaz olmaz. Ayakta cömertlik yapmayan insan otururken hiç vermez.

***

İnsan eve gelince, iş yerine varınca mesai arkadaşlarına selam vermekle, tebessüm etmekle, hal hatır sormakla gönül kazanır. İtibar elde eder. Herkesin güvendiği emin bir kimse olur. Hiçbir sermaye sarf etmeden kazançlı çıkar ve hiçbir şey kaybetmez.

***

Dikensiz gül olmaz. Derdini söylemeyen derman bulamaz.  Dertsiz baş olmaz. Dumansız dağ başı olmaz. Doğmadık çocuğa don dikilmez. Dokuz at bir kızağa bağlanmaz. Domuz derisinden post olmaz. Eski düşman dost olmaz. Her yüze gülen de dost sayılmaz.

***

Yağlı kağıda not yazılmaz, arsız insana nasihat tesir etmez. Zahmetsiz rahmet, külfetsiz nimet olmaz. Cehennemde kafirin azabı hafiflemez. Rasulullah Efendimiz (sav) hem sütle balık yemez. Hem de sütle ekşiyi bir arada yemezmiş.

***

Sular ve vicdanlar sıkıştırılamaz. Aklı selim sahipleri kendini ısıranı ısırmaz. Aynalar ve gözler yalan söylemez. Güzün bol yağmur yağmayınca toprak tam ıslanmaz.

***

BAZI İNSANLAR…

Bazı insanlar vaktinde dînî nasihat almadığı için uslanmaz. Bazı adam kırkına varmayınca bazı şeylerin farkına varmaz. Bazı insanlar yaşlanmayınca kendini namaza vermez. Bazı insanı birçok kimseler uyarsa bile başına bir musibet gelmeyince kötü alışkanlığını bırakmaz. Haramzadeden vefa, zehirden şifa olmaz.