İNSANA YATIRIM

Dost dediğin konuşmaları ve hareketleri ile önce sana güven verir, sonra sevgisini verir. İnsani ve İslami hareketleri ile sadakatini gösterir. En sağlam kaya üzerine ev yapmalı. En güvendiğimiz sağlam insanlarla önce dostluk sonra iş yapmalı.

***

Dost dediğin insan dürüst ve çalışkan ise, sana güven verebiliyor ise, en büyük en sıkıntılı anında sözde dostlar bir bir dağılırken o senin yanında ise, bu halleri devamlı ise, o muhterem şahıs 24 ayar altın gibidir. Sakın kaybetme! 

***

Hayat çevreden ibaret. Etrafındaki insanların kalitesi, sana ne kattığı çok önemli. ‘Paran kadar insansın’ lafı çok yanlıştır, çevren kadar varsın bu dünyada. Para gelir geçer. Birlikte olduğun insanlar sana değer katar.

***

Çevrendeki insanlar el ele verip bir günde senin de elinden tutup seni uçuradabilir. Çevrendekiler yüzünden, bilgisizlikleri yüzünden, yanlışları yüzünden, kötü niyetleri yüzünden -Allah muhafaza- seni batıradabilir.

***

Hayat bedel ödemekle geçiyor zaten. Sonrasında ama ‘tecrübe’ diyorsun ama ‘yaşamamız gerekiyormuş’ diyorsun. Çevrenizdeki insanlar için ‘iyi ilişkimiz olsun, mutlu olalım’ diye ne çok şey yaptık diye hayıflanma sakın.

***

En büyük yatırım insandır. İnsana yapılan yatırım boşa gitmez. Tabii ki hepsinin sonucu olumlu olmaz. ‘Bin dikene su verdim bir gül için’ demişler. Herkes ederi kadar karşılık verir bize. ‘Yaptığımız onca şeyin karşılığında yaptığına bak’ dediklerimiz zaten doğru değilmiş.

***

Karşındaki insanın hak edişi kadardır her şey. Altın dolu odaya da bıraksan küreğin tersiyle doldurmaya çalışana yapacak bir şey yok. Çeşmeden su doldurabilmek için kabını düz tutmalısın. Tersini çevirirsen bir damla bile girmez içine.

***

İnsan öncelikle iyi niyetli olacak, her şey kalple başlıyor çünkü. Dünyadaki ve ahiretteki yaşamın senin kalbinin üzerine kurulu. İçinden geçenleri bir tek sen bilirsin. Mevlam da kişinin niyetine göre bir hayat veriyor.

***

İnsanın kalbi temiz ise ve ‘iyi insan’ olmak için yaşıyorsa bu hayatı ondan korkma. Kalp temizliğinden kastımız insanın ‘gerçekten iyi’ olmasıdır. Derdinin kendisi ile olmasıdır. Başkalarının ne yaptığı ile ilgilenmemesidir.

***

Kendini geliştirmek ve daha iyisini yapabilmek için istekli olması, topluma faydalı olmaya çalışmasıdır. Sen böyle olursan bir şeyleri hak edersin. Yolların da açılır, bahtın da!

 

SON SÖZ

Övüldüğün zaman balon gibi şişme patlatırlar. Yerildiğin zaman sapı kopmuş çiçek gibi buruşma, toplumdan uzaklaştırırlar.