İNSAN SAĞLIĞI BU KADAR UCUZ MU?

Yozgat’ta bir grup üniversite öğrencisi, güya UCUZ ürünler satan bir zincir marketin şubesinden doğum günü kutlaması için aldıkları cips paketinin içinden fare ölüsü çıktı.

Türkiye’de yıllardır bu tür manzaralarla sürekli karşılaşıyoruz. Bazen bir fırının vitrininde, bazen bir yemek kazanının içerisinde bazen de ambalajlı bir ürünün içerisinden miden bulandıracak türden şeyler çıkıyor.

Bir dönem ekmeğin içerisinden ya çivi ya da böcek çıkardı. Şimdi de benzer şeyleri yaşıyoruz aslında…

***

Gelgelim geçtiğimiz gün yaşanan olaya, Yozgat’ta kız yurdunda kalan 4 arkadaş, doğum günü kutlaması için bir zincir market şubesinden cips satın aldı. Bu markette güya UCUZ ürünler kisvesi altında yıllardır vatandaşlara ürünler satıyor. Tabi ki bu başka bir mevzu ama bahsi geçen zincir marketin son yıllarda sattığı ürünleri yüksek fiyattan sattığı gerçeği tartışılmaz bir konu.

Bu ürünlerin kalitesi de aslında tartışılacak bir diğer konu… Kaliteli tüketim malları elbette pahalı olur ama bu markette satılan malların kalitesi her zaman bir tartışma konusu olmuştu. Bu yaşanan mide bulandırıcı olayda ise gerçekten KALİTE ve HİJYEN konusu bir kez daha tartışılır hale gelecek gibi…

***

Neyse konumuza dönecek olursak Yozgat’ta kız yurdunda kalan ve doğum günü kutlaması için hazırlık yapan 4 arkadaş, odalarına gelip cips paketini tabağa boşalttıkları anda cipsin içindeki fare ölüsünü gördüklerinde adeta neye uğradıklarına şaşırdılar.

Öğrenciler, o anları cep telefonlarına kaydederek hemen Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ile Tarım ve Orman Bakanlığı Alo 174 İhbar Hattı'na iletip, oradan da polis merkezine şikayette bulundular.

***

Akşam cips keyfi yapacak olan öğrenciler yaşadıkları manzara karşısında adeta hayatlarının şokunu yaşadılar. Gerçekten o öğrenciler bu saatten sonra nasıl bir daha cips tüketecekler bilemiyorum.

Şimdi asıl sormamız gereken soru; Bu zincir marketlerin sattığı ürünlerin hepsi denetimden geçen ürünler oluyor. Peki, denetimler sizce yeterli mi?

***

Bence bakanlıklarımız bu konuda oldukça hassas fakat firmalarda bu işi takip eden kişiler baştan savma iş yapıyor. Yine de bu olayda tek bir kişiyi sorumlu tutmak doğru olmayacaktır. Çünkü denetim mekanizması bir halkadan ibaret değil…

***

SON SÖZ

Ne diyelim ülkemizde sürekli bunun gibi olmayacak olaylarla karşı karşıya kalıyoruz. İnsan sağlığı gerçekten hiç bu kadar UCUZ olmamıştı. Umarım yetkililer bu konuda denetimleri daha sıkı tutar ve insan sağlığı bir daha ikinci plana atılmaz.