İNSAN OLMAYI, KARDEŞÇE YAŞAMAYI BECEREMEDİK

Antalya’da son 24 saate damgasını vuran olaylara şöyle bir göz gezdirdim. Aman Allah’ım kavga, gürültü, vahşet… Ne ararsan var. Aklıselim insanlarla bunların gündemi farklı.

Hani bir şiir vardı ‘Beceremedik insan olmayı’ diye başlayıp “İnsan sıfatında var olduk/

Lâkin beceremedik!/ insanca yaşamayı... Küçümsedik karşıdakini/ Kendimiz bir haltmışız gibi/ Kırdık hem de kaç gönül!!/Acımasızca. İnsan sıfatını unuttuk/ Ama insanlık bekledik/ Çeyizimiz iki metre kumaşla/ Okunacak bir Fatiha’ydı/ Gel gör ki kör nefsimize yenildik/ Beceremedik be usta!/Biz bu işi beceremedik...” şeklinde son bulan.

İnan yaşanan olaylar tam böyle. Gelin hep birlikte olaylara birlikte inceleyelim. Bakalım neler yaşanmış neler? İnanın aklınız dimağınız durur, havsalanız kabul etmez.

Alanya’nın Konaklı Mahallesi’nde bir apartman girişinde poşet içinde yeni doğan kız çocuğuna ait ceset bulundu. İhbar üzerine jandarma ekipleri olayla ilgili inceleme yaptı.

İnceleme sonunda bebeğin poşet içine konulduktan sonra apartmanın 5’inci katından atıldığı tespit edildi. Olayla ilgili Gürcistan uyruklu anne ve kızı gözaltına alındı!

İşin garip tarafı gözaltına alınan anne ve kızının rahat tavırlar sergilemesi olmuş. Yani çok rahatlarmış. Şu vahşete ve olayın taraflarına bir bakar mısınız insanlıkla alakaları var mı sizce?

Diğer olaya gelince. Güler misin ağlar mısın cinsinden. Bu olayda Gazipaşa ilçesinde yaşandı. Olayın adresi Yeni Mahalle Atatürk Caddesi’ndeki bir apartman. Tipik gelin kaynana kavgası.

Ancak bu kez kavga kavgalıktan çıkmış. Daha doğrusu insanlar zıvanadan çıkmış. N.Y. ve F.Y. isimli gelin ile kaynana arasında tartışma büyümüş ve bıçaklı kavgaya dönüşmüş.

Yanlış okumadınız, bıçaklı kavga! İkisi de birbirini bıçaklamış. Sanki kasap mübarek bunlar. Sonuçta yaralı olan gelin kaynanasını kanlar içinde bırakıp evden kaçmış.

Neyse polis kaçan gelini de yakalamış ve gelin kaynanayı hastaneye götürerek tedavi ettirmiş. Sonra ver elini polis merkezi. İfadeler alınmış. Sonuçta adli bir vakaya dönüşmüş olay.

Şimdi soruyorum sizlere; “Bu kavganın izah edilir bir tarafı ve insanlıkla alakası var mı?” Var mı yok mu bilemiyorum ama bildiğim insan olmayı beceremediğimiz!

Haydi gelin son olayımıza bakalım. Bu biraz daha hafif. Lakin bu da konumuzla direkt alakalı. Hem de yolunda başındaki gençlerimizin kardeşçe yaşayamamayı becerememesi ile alakalı!

Olay Muratpaşa ilçesindeki Etiler Mahallesi Vali Saim Çotur Ortaokulu önünde yaşanıyor. Kız öğrenciler okul çıkışı saç saça baş başa kavga ediyorlar. Tekme ve yumrukta var hani.

Ayırmak ne mümkün bizim erkek gibi kızlarımızı. Vur Allah vur. Bıraksan birbirlerini öldüresiye dövecekler. Herkes seyirci. Hele erkek öğrenciler ayrı bir fecaat!

Erkek öğrenciler telefon kamerasıyla kavgayı görüntüleyip bir haltmış gibi sosyal medyadan yayınlıyorlar. Be evladım kız arkadaşlarınızın kavgasından zevk alacağınıza bir dakikalığına delikanlı olup ayırsaydınız ya? Yok olmaz illaki şiddetten zevk alacaksınız değil mi?

İşte anlattığım ve izah etmeye çalıştığım üç farklı olay. Bir kez daha okuyun ve analiz edin. Düşünün bir kez daha ‘İnsan olmayı becerebildik mi’ ve ‘Kardeşçe yaşamayı öğrenebildik mi’ diye?

Her şeyi başardık ama bir insan olmayı başaramadık. Hakikaten olmadı işte beceremedik gitti.

“O ne yedi, bu ne giydi, o ne dedi, bu ne dedi” diyerek bir ömrü geçirdik boşu boşuna. Kırdık, döktük, hırpaladık birbirimizi hiç uğruna. Oysa değer miydi? Kimse bilemedi sebep neydi?

Lakin tek bir gerçek vardı; o da biz insan olmayı ve insanca yaşamayı beceremedik vesselam.

BİR AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Birkaç gündür sosyal medyada gündem oldu Lara Balık Çarşısı! Ha bire niye kapaclı olduğu sorgulanıyor. Bende bu konu nedir diye şöyle bir baktım.

Burası Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan EKDAĞ A.Ş. tarafından 2017 yılında açılmış. Akdeniz ve Toroslar manzaralı Lara Düden Park’ı içerisinde falezlerin üzerinde.

Bir dönem Antalya’nın en kaliteli ve uygun fiyatlı tesisi olarak anılmış. Hatta denize sırtı dönük yaşayanlar için bir balık çarşısı eksikliğini ortadan kaldırmış.

Lakin son dönemde burası bakım ve onarım çalışmaları gerekçe gösterilerek kapatılmış. Tam ne zaman kapatıldığını yaptığım araştırmada öğrenemedim.

Sosyal medyada buranın bir bölümünün özel işletmeye kiraya verildiği yolunda bir iddiada yer alıyor. Bu konuyu araştırdım ama net bir sonuca ulaşamadım.

Tesisin dışında “Bakım çalışması var” gibisinden bir pankart asılı ama içeride tabiri caizse in-cin top oynuyor. Kimsecikler yok. Yok olduğu gibi bir tık da yok.

Şimdi sosyal medyada paylaşımın altına yüzlerce yorum var ama ben onlardan bahsetmeyeceğim. Hesabın sahibi antalya07’nin dediği gibi, “Kaç ay daha kapalı kalacak? Siz ne düşünüyorsunuz sayın başkanım” diye Muhittin Böcek’e bende aynı soruyu yöneltiyorum.

Evet, Sayın Başkan, herkes sizden soruların cevabını bekliyor!