İNSAN HAYATINA ‘UMUT’ OLUYOR
Prof. Dr. Jale İnan 2021 Yılın Kadını ödülüne layık görülen YAGEP Başkanı emekli hemşire Umut Araz, “Hayata hep umutla baktım ve mücadele etmekten asla vazgeçmedim. Ve hayatta benim gibi süreçlerden geçen insanların hayatına dokunmak istedim” dedi.
Zehra TEKECİ/Fatma ARSLAN
Lider Haber’de ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege’nin sunumuyla ekranlara gelen “Farkında mıyız?” programının bu haftaki konuğu 2021’de Antalya Kadın Müzesi Prof. Dr. Jale İnan 2021 Yılın Kadını Ödülü’ne layık görülen Yardım Gönüllüleri Eğitim ve Proje Derneği (YAGEP) Başkanı emekli hemşire Umut Araz oldu. Programda Yeliz Gül Ege’nin sorularını yanıtlayan Umut Araz, mücadelelerle geçen hayatını anlatırken kimi zaman hüzünlendirdi, kimi zaman ise hayata sımsıkı tutunmanın önemini gözler önüne serdi.
“BEN DE BAŞKALARINA IŞIK OLABİLİRDİM”
Umut Araz burada yaptığı konuşmada, çocuk esirgeme yurdunda büyüdüğünü anlattı. Zorlu bir hayattan geçtiğini ancak hiçbir zaman yılmadığını söyleyen Araz, “Hayata hep umutla baktım ve mücadele etmekten asla vazgeçmedim. Yurttaki arkadaşlarım beni çok etkilerdi ve kendime hep ‘Ben böyle olmayacağım, ağlamayacağım, güçlü olacağım’ derdim. Kendime o dönemde bize destek veren kadınları rol model aldım. Ve hayatta benim gibi süreçlerden geçen insanların hayatına dokunmak istedim. O ablalarımın bana karanlık bir tünelde gösterdikleri ışık gibi, ben de başkalarına ışık olabilirdim. Ben de okuyan bir kadın olarak bir çocuğun eğitimine destek verebilirim, ben de yaşam öyküsüne yenilmemiş biri olarak onlara destek verebilirdim. Bu düşüncelerle hayata sımsıkı sarıldım” diye konuştu.
DEZAVANTAJLI İNSANLARIN DESTEKÇİSİ OLDU
Araz, tırnakları ile kazıyarak elde ettiği hayatında hemşire olarak insanlara el uzatmaya başladığını dile getirdi. Hayatına dokunduğu insanların ve kendi hayatından anılar anlatan Araz, Yardım Gönüllüleri Eğitim ve Proje Derneği’nin çalışmalarına ilişkin de bilgi verdi.
Araz, Akdeniz Üniversitesi’nde hemşirelik yaparken bu çalışmalara başladığını belirterek, “Kardeşim öncülüğünde sosyal medya oluşumu ile bu çalışmalara başladık. Önce yetiştirme yurdundan çıkan gençlere evler kurmaya, burslar vermeye, sığınma evindeki kadınlara hayat yolunda destek olmaya ve yaşam kurmaya başladık. Evsizlere, yardıma muhtaç olanlara, yoksullara el uzatmaya başladık. Bu çalışmaların ardından 2017’de dernek olduk. Şu an çalışmalarımızı yardım severlerin bağışları ile sürdürüyoruz. Hali hazırda 60 çocuğumuza düzenli olarak burs veriyor, lisansüstü eğitimlerine kadar ilgileniyoruz. Evsizlerin hak savunuculuğunu yapıyor, psikolojik destek almalarını, hayata yeniden tutunmalarını sağlıyoruz. Sığınma evine kalmak zorundaki kız kardeşlerime ihtiyaç duyabilecekleri her alanda destek veriyoruz” ifadelerini kullandı.