İNŞAATLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER (2)

Şantiyelerde olası araç çarpmaları nedeniyle birçok iş kazası meydana gelmektedir. Şantiyede çalışan işçilerin görünürlüğünü artırmak için yüksek görünümlü iş yelekleri, reflektörlü iş pantolonları ve ikaz yelekleri tercih edilmelidir.

Yağmurlu havalarda çalışan işçilerin kuru ve sıcak kalmalarını sağlamak aynı zamanda vücudun nefes almasına olanak sağlayacak için su geçirmez iş yağmurlukları, şantiyelerde tercih edilmesi gereken bir diğer iş kıyafeti türüdür.

Bacak ve Diz Koruması

Şantiyelerde ihtiyaç duyulan pantolonlar, çalışma koşullarınıza ve şantiye müdürünün gereksinimlerine göre değişiklik gösterecektir. Yerinde giymeye karar verdiğiniz pantolonun, pantolona zarar verebilecek ve cildinize zarar verebilecek herhangi bir yırtılma veya yırtılmayı kaldıracak kadar sağlam olduğundan emin olmalısınız.

 Baş Koruması İçin Koruyucu Baretler

Baret, endüstriyel faaliyetlerde, şantiyelerde veya iş ortamlarında başı düşen nesnelerden, döküntülerden, yağmurdan, elektrik akımından, darbelerden ve UV ışınlarından koruyan iş güvenliği malzemesidir. İnşaat alanlarında; yukarıdan enkaz, malzeme gibi nesnelerin işçilerin kafasına düşmesi, kriş, kapı, duvar gibi sabit nesnelere başın çarpma durumu gibi iş kazaları meydana gelebilmektedir. İnşaat alanlarında baret kullanılması gerektiği yasalarla da zorunlu kılınmıştır. Baret renklerinin ne anlama geldiği ve baret alırken aranması gereken özellikleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

Solunum Koruyucular

İnşaat alanları tozlu ve kimyasal maddelerin oldukça fazla olduğu çalışma alanlarıdır. İnşaat işçilerini toz ve kimyasal partiküllerden korumak için toz maskesi kullanılması gerekmektedir.

 Yukarıda kısaca belirttiğimiz ve yine İş Kanunu gereğince kullanılması zorunlu olan iş sağlığı ve iş güvenliği malzemelerinin eksiksiz olarak işçiye teslim edilmesi ve teslim belgesinin de işçiye imzalattırılması, doğması muhtemel iş kazaları sonucunda hem işçiyi koruyacağı gibi hem de işvereni, idari ve adli çok ağır cezalardan koruyacağı hususunu işçi ve işverenin de unutmaması gerekmektedir.