İNŞAATÇILARDA MALİYET SIKINTISI

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), ağustos ayı ‘Hazır Beton Endeksi’ raporunu açıklandı. Rapordaki verilere göre, inşaat malzemelerindeki fiyat artışları bir önceki aya oranla yukarı yönlü grafik çizmeye devam etti.

Rabia DEMİROK, İrem GÜNEYBAZ

THBB,  ağustos ayı ‘Hazır Beton Endeksi’ raporunu açıkladı. Temmuz ayında bayram tatili kaynaklı gerilemeden sonra ağustosta fiyat artışlarında bir yükselme yaşanırken Beklenti Endeksi raporundaki fiyatlar pozitif yönlü hareket etti. Güven Endeksi'nde sınırlı bir artış görülmekle birlikte, salgın koşullarındaki iyileşme ve ekonomik normalleşmeye rağmen inşaatta uzun dönemli toparlanma için gerekli koşulların ortaya çıkmadığı görülüyor.

“ÇİMENTO İÇ PİYASAYA SÜRÜLMELİ”

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, fiyat artışlarına dur demek için inşaatları durduklarını hatırlattı. Başkan Balcı, “Uzun süredir fiyat artışlarından bahsediyoruz. Hatta bununla ilgili inşaat durdurma eylemi gerçekleştirildi. Ama geldiğimiz noktada fiyat artışlarını engellemediğini görüyoruz. Türkiye’de üretilen çimentonun mutlaka iç piyasaya sürülmesi gerekiyor. Çünkü geldiğimiz noktada ihracat olarak çimento ciddi bir kalemi ve rakamı oluşturuyor. Dolayısıyla iç piyasadaki talebi karşılamıyor. Bu talebi karşılayamamasından dolayı fiyatlarda artış yaşanıyor” dedi.

“ÇOK ZOR GÜNLER BEKLİYOR”

Başkan Balcı, inşaat sektörünün geleceğiyle ilgili şu yorumlarda bulundu:

“İnşaat sektörünü çok zor günler bekliyor. Çünkü ciddi maliyet artışları var, sadece çimentoya da bağlayamayız. İnşaat sektöründe kullanılan birçok malzemenin ham maddesinin ithal edildiğini görüyoruz. Bu noktada hem döviz kurlarında artışlarla birlikte, kredi faizlerinin de yüksek olması maliyet artışlarını da beraberinde getiriyor. Bununla ilgili bir şekilde üreticilere müdahale edilerek, inşaat sektöründeki kalemlerdeki fahiş fiyatların önüne geçilmesi gerekiyor. Çünkü bu fiyat artışları direkt vatandaşları etkiliyor.”