İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ (2)

Ağır makinelerle çalışmaktan, yüksekte çalışmaya kadar birçok zorlu alan içeren şantiyeler, işçiler için ciddi kaza ve yaralanma tehdidi oluşturabilmektedir. Bu sebeple birçok ülke KKD yönetmeliği oluşturmakta ve uygulamaktadır. Vücudumuzda korunması gereken uzuvlardan biri de ayaklarımızdır. İnşaat alanlarında çalışanların iş ayakkabısı veya iş botu seçimi iş sağlığı ve güvenliği açısından önem arz eden bir durumdur.

***

Birçok farklı iş ayakkabısı çeşitleri mevcuttur. Bu çeşitlilik sektör ve çalışılan işe bağlı olarak oluşturulmuştur. Çelik burunlu iş ayakkabılarından, su geçirmez botlara kadar, inşaat işçileri çeşitli farklı tipler arasından seçim yapabilmektedir. Özellikle inşaat sektöründe çalışıyorsanız, kauçuk bir dış taban ayakkabısı satın almayı düşünmelisiniz. Tabanlar genellikle sadece dayanıklılık için değil, aynı zamanda işçi ile zemin arasında bir tür yalıtım oluşturmak için kauçuktan yapılır.

Çelik ve demir çubuklar, plakalar ve geçici yapılar gibi ağır malzemelerle şantiyelerde çalışan işçiler için çelik burunlu iş ayakkabısı satın almaları önerilmektedir. Çelik burunlu bot, ağır hizmet tipi işler için uygun olarak tasarlanmış ve en üst düzeyde koruma sağlayan iş ayakkabısı çeşitlerinden biridir. İnşaat alanında çalışan bakım görevlileri, tesisatçılar, elektrikçiler ve teknisyenler için doğru tercih olacaktır.

***

Bir inşaat işçisi olarak, genellikle vardiyanızın büyük bir çoğunluğunu ayakta veya hareket halinde geçirirsiniz, bu nedenle etkili iş botları giymek ayaklarınızı ezici malzemeler, delinmeler veya kaygan alanlar gibi potansiyel tehlikelerden koruyabilir. Şantiyelerde çalışırken daima kapalı ayakkabı giymelisiniz. Çalıştığınız siteye bağlı olarak, işvereniniz sizden düz burunlu basit iş botları veya güvenlik parmaklı botlar giymenizi isteyebilir. Giyilecek yaygın ayak koruma ürünleri şunları içerir:

***

İş botları: Rahat, su geçirmez, nefes alabilen ve sağlam iş botları bulmak önemlidir. Topuk destekli, mükemmel tutuşlu, ayak bileği ve orta taban destekli bot bulmaya çalışın. Islak veya çamurlu alanlarda çalışıyorsanız, suya ve kimyasallara dayanıklı botlar bulmak da en iyisidir.

Ayakkabı kılıflar veya galoş: Suya dayanıklı botlarınız yoksa, ayakkabınızın malzemesinin ıslak veya çamurlu alanlardan zarar görmesini veya yıpranmasını önleyen ayakkabı kılıfları satın alabilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak iç mekanlardan dış mekanlara geçiş yapmanız gereken durumlar için de uygundurlar. İçeriye geldiğinizde, zeminde çamur izi kalmadığından emin olmak için galoşlarınızı kolayca çıkarabilirsiniz.

***

İnşaat alanları genellikle çok gürültülü ve rahatsız edicidir, bu da işitme duyunuza zarar verebilir. Kulak zarlarınızın zarar görmesini önlemek için kanal kapakları veya önceden oluşturulmuş kulak tıkaçları takmanız önemlidir. Takmanız gereken kulak tıkacı türü, tipik olarak çalıştığınız yerdeki gürültü seviyelerine ve yöneticinizin size verdiği güvenlik yönergelerine bağlıdır. Yerinde çok gürültülü değilse, bazı yöneticiler köpük kulak tıkacı takmanıza izin verebilir. Daha büyük siteler, daha güçlü koruma için daha ses geçirmez ve dayanıklı bir malzeme gerektirebilir.