İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ

İnşaat işçisinin iş kıyafetleri nedir denildiğinde genellikle sarı baretler ve yansıtıcı yelekler akla gelmektedir. Ancak inşaat alanında çalışan işçinin bunlarda başka birçok iş elbisesi ve iş Güvenliği Malzemesi bulunmaktadır.

***

Bu haftaki yazımızda şantiyelerde tercih edilen iş elbiseleri ve iş güvenliği malzemelerine değinilecektir. Bir şantiyede çalışırken doğru kişisel koruyucu ekipmanı giymek, ağır makineleri çalıştırırken veya karmaşık projeleri tamamlarken işçileri korumalı ve rahat hareket etmelerini sağlamalıdır.

İnşaat işçilerinin giymesi gereken KKD ve malzeme türü, tipik olarak potansiyel saha tehlikelerine, şirketin güvenlik standartlarına, çalışanların görevlerine ve mevcut hava koşullarına bağlıdır. Bir şantiyede çalışmak için giyinmeden önce güvenlik standartlarını dikkatlice gözden geçirmek önemlidir.

***

 İnşaat işçilerinin ne giydiğinin neden önemli olduğunu ve çalışanları işteyken güvende ve rahat tutmada en iyi olan farklı giysi ve güvenlik öğelerini gözden geçiriyoruz.

 İnşaat işçilerinin ne giydiği neden önemlidir?

 İnşaat işçilerinin her zaman güvende ve rahat kalmaları için çalıştıkları iş sahasının veya yasaların güvenlik gereksinimlerine göre belirli eşyaları giymeleri önemlidir. Bir işe başlamadan önce, inşaat işçileri genellikle proje sahibi veya inşaat yöneticisi tarafından belirlenen güvenlik standartlarını ve korunmalı ve uyumlu kalmaları için yakından takip etmeleri gereken kuralları alırlar.

***

İnşaat işçileri doğru güvenlik donanımını giydiklerinde, ağır eşyaları taşırken, yüksek yapılarda çalışırken veya tehlikeli makine ve aletleri çalıştırırken yaralanma riskini azaltırlar. Doğru ekipmanın kullanılması, aşırı sıcak veya soğuk havalarda çalışırken de çalışanların rahat etmesini sağlar. Çalışırken daha rahat ve işlevsel olmak, inşaat işçilerinin görevlerini daha üretken ve verimli bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olur.

 İnşaat işçileri ne giyer?

İnşaat işçilerinin tipik olarak işte giydiği farklı giysi ve aksesuar türleri:

Göz Koruması

Takmanız gereken göz koruması türü genellikle sahanın koşullarına bağlıdır. Tahta veya metal gibi gevşek döküntülerin gözünüze çarpabileceği makineler kullanıyorsanız, yaralanmaları önlemek için uygun göz koruması takmak en iyisidir. Ayrıca üstünüzdeki eşyaların düşüp gözünüze düşebileceği durumlar da olabilir. Giyilecek genel göz koruma teçhizatı şunları içerir:

 ***

Yüz siperlikleri: Yakınlarda herhangi bir darbeye veya düşen enkaza maruz kaldığınızda bunlar en iyisidir. Gözlerinizi ve tüm yüzünüzü koruyacaktır.

Güvenlik gözlükleri: Şantiye sahasında uçuşan daha büyük parçacıklar, nesneler veya toz varsa, en iyi koruma için yanlara kapatılmış olduklarından, parçacıkların gözünüze girmesini önlemede en etkili olanıdır.