İNMEDE ‘İLK 6 SAAT’ KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR
Beyin krizi olarak değerlendirilen ‘inme’de ilk 6 saatin çok önemli olduğunu belirten Dr. Murat Kurnaz, bu sürede en yakın sağlık kuruluşuna ulaşabilen hastalarda düzelme potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyledi.
Selma KUNAR
Hipertansiyon, sigara ve diğer tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, kötü kolesterol yüksekliği ve iyi kolesterol düşüklüğü, kalp ritim ve kalp kapak bozuklukları, genetik faktörler, kanama-pıhtılaşma mekanizması bozuklukları, anevrizmalar ve şeker hastalığının inmeye neden olan en önemli faktörler olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Murat Kurnaz, inmenin kalp krizi gibi beyin krizi olarak ele alındığını belirtti.
HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
İnmenin tedavisinin iskemik ve hemorajik olarak farklı olması nedeniyle öncelikle inmenin türünün belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Kurnaz, bunun için de ilk 6 saatlik sürenin çok önemli olduğunu söyledi. Dr. Kurnaz, ilk 3 ve 6 saatte yapılan en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılan hastanın muayene, tetkikler ve tedavi sonucu düzelme potansiyelleri daha yüksek olduğunu kaydetti.
DOLAŞIM SİSTEMİ
Beynin dolaşımının, ön ve arka dolaşım sistemi olarak farklı damar yapısıyla sağlandığını anlatan Dr. Kurnaz, ön dolaşım alanında meydana gelen bozukluklarda konuşamama, anlamama veya ikisi birlikte görülen konuşma bozukluğu, bir tarafta güçsüzlük, uyuşukluk hissi, görme bozukluğu belirtilerinin olduğunu kaydetti. Kurnaz, arka dolaşım alanındaki bozukluklarda ise dengesizlik, konuşma ve görme bozukluğu, yutma güçlüğü ve solunumda yetersizlik görüldüğünü söyledi.
Hemorajik inmede de kanama alanına göre tedavinin farklılık gösterebildiğini kaydeden Dr. Kurnaz, beyin dokusu içine kanamalarda tansiyon kontrolü, beyin ödeminin azaltılması yapılırken, subaraknoid kanama gibi anevrizma damar balonlaşması sonucu olan bir kanamada ise cerrahi ya da girişimsel nöroradyolojik yöntemlerle tedavisi gerekebildiğine dikkat çekti.