11'İNCİ YÖREX ŞÖLENİ BAŞLIYOR

Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) bu yıl 11'incisini düzenlediği Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), 81'e yakın ilden 10 bine yakın çeşit ürünün yanı sıra, hem Antalyalıları hem de üretici ve satın alma profesyonellerini bir araya getirecek. 'Sizin Oraların Nesi Meşhur' ve 'Bir Adımda Anadolu' sloganlarıyla düzenlenen fuara, 300 bin ziyaretçi hedefleniyor.

ATB Başkanı Ali Çandır, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Antalya Temsilciliği üyeleriyle yaptığı buluşmada, bu yıl 11'incisi düzenlenecek olan YÖREX, yöresel ürünlere hem Türkiye hem Avrupa'da coğrafi işaret tescili alınması ve uluslararası ticarete kazandırılması amaçlarına yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

20-24 Ekim tarihleri arasında bu yıl 11'inci kez YÖREX'in kapılarını açacağını belirten Ali Çandır, Türkiye'nin yöresel ürünlerinin sergileneceği fuarı hem üreticilerin hem de tüketicilerin önemsediğini, coğrafi işaretli ürünlere ilginin de arttığını kaydetti.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNDE 8 KAT ARTIŞ

Türkiye'de şu anda 921 yöresel ürünün coğrafi işaret tescili aldığını, 723 ürünün de başvuru aşamasında olduğunu belirten Çandır, 11 yıl önce YÖREX başlandığındaki döneme göre, Türkiye'deki coğrafi işaretli ürün sayısında 8 kat artış olduğuna dikkat çekti.

20 MİLYAR EURO'LUK POTANSİYEL

Coğrafi işaret tescilinin yöresel ürünlerin katma değerini daha da artırdığını belirten Çandır, şunları söyledi:

"Avrupa'da tüketici coğrafi işaretli ürünlere yüzde 20-30 gibi fazla bedel ödemeyi kabul ediyor. Çünkü daha kaliteli ürün almak istiyor. Ekonomik açıdan da geliri yüksek kesim daha iyisini yemek için daha fazlasını ödemeye hazır. Coğrafi işaret konusunda Türkiye, dünyadaki payın yüzde 1'ini temsil ediyor. Normal koşullarda bizim 2 milyar dolarlık ihracat yapıyor olmamız lazım ama coğrafi işaretli böyle bir ihracatımız henüz kayıtlı değil. Dünyada 10 bin tane coğrafi işaretli ürün var, biz ise 3 bin civarında coğrafi işaret alabilecek potansiyele sahibiz. İşleri doğru kurgulayabilirsek, üretimimizi destekleyebilirsek, üreticimizin, ihtiyaçlarına cevap verebilirsek, vatandaş olarak kendi ürünlerimizi tercih edersek bu alanda 20 milyar Euro'luk ihracat yapmamız hayal değil."

İLLER ARASI TATLI REKABET

YÖREX'in ilk başladığı yıldan itibaren her geçen yıl büyüdüğünü, hem ticaret hacmini hem de tanınırlığını artırdığını dile getiren ATB Başkanı Çandır, "YÖREX ile malların sunuşu, paketlenmesi, üreticinin tüketici ile iletişimi bile değişti. İller arasında tatlı bir rekabet başladı. Coğrafi işaretli ürün konusunda hemen hemen bütün iller yarışır hale geldi. Hedefimiz daha fazla coğrafi işaretli ürünümüzü yurt dışında görebilmek" dedi.

E-TİCARET SİTELERİ YÖREX'TE OLACAK

Bu yılki fuarın en önemli farklarından birinin de e-ticaret sitelerinin fuara katılımı olduğunu ifade eden Başkan Çandır, Hepsiburada, Getir, Onedio, PTTAVM gibi e-ticaret platformlarının da katılım sağlayacağını açıkladı. Hepsiburada'nın sponsor olduğunu da belirten Çandır, "Yerel üreticileri desteklemek amacıyla Hepsiburada ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 'HepsiTürkiye'den Yöresel Ürünler Programı' ile yerel bölge sınırlarında kalmış yüzlerce nitelikli yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri Türkiye'nin dört bir köşesindeki tüketicilere ulaştırmayı hedefliyor. E-ticaret sitelerinin fuarda yer alması yöresel ürünlerin yurt dışına açılmasına daha fazla olanak sağlayacak" dedi.

ANADOLU BULUŞMASINA İLGİ YOĞUN

'Sizin oraların nesi meşhur?' sloganıyla düzenledikleri YÖREX'e bu yıl ilginin yoğun olduğunu vurgulayan Çandır, "YÖREX Anadolu'dur. Kuzeyi güneyi, doğusu batısı kültürlerin, yöresel ürünlerin buluşma noktasıdır. 12 yıl önce attığımız maya tuttu. YÖREX, Antalya'yı aştı, Türkiye'nin markası haline geldi" diye konuştu. Çandır, Erzurum oltu taşından Mersin cezeryesine, Bursa çakısından Aydın incirine, Kars kaşarından Denizli buldan bezine, İzmit pişmaniyesinden Manavgat susamına, Bafra pidesinden Kayseri mantısına, Antep baklavasından Malatya kayısısına yüzlerce ürünün YÖREX'te ziyaretçiyi beklediğini kaydetti.


YÖREX kapsamında 21 Ekim Perşembe günü ATB ve YÜCİTA işbirliğiyle 'Coğrafi İşaretler YÖREX Buluşması' semineri düzenleyeceklerini kaydeden Ali Çandır, coğrafi işaretlerin dünyada ve ülkemizdeki durumunu, tescil sayısı itibariyle öncü kentleri ve 23 Ekim Cumartesi günü ise Grup Gümüş Pena konserinin olacağını duyurdu.

HİJYEN TEDBİRLERİ ALINDI

ATB Başkanı Çandır, YÖREX'i salgın koşulları ve hijyen kurallarını dikkat alarak yapacaklarını vurgulayarak, "11.YÖREX salgın kurallarına uygun bir biçimde düzenlenecek. Maske, mesafe ve hijyene dikkat edilecek. ANFAŞ Fuar Merkezi girişinde HES kodları sorgulanacak. Aşı olmayanlardan son 48 saati kapsayan PCR testi istenilecek. Özetle kimseyi riske atmadan kurallara uygun bir fuar olacak. Bu konuda herkesin içi rahat olsunö diye konuştu.

YÖREX'E GİRİŞ ÜCRETSİZ

ANFAŞ Fuar Merkezi'nde 10 bin metrekare alanda düzenlenen YÖREX'e herkesi davet eden Çandır, fuara girişin ücretsiz olduğunu vurguladı. Çandır, YÖREX'in sabah 10.00- 20.30 saatleri arasında ziyarete açık olduğunu bildirdi.

ÇOCUKLAR BU FUARI GÖRMELİ

Çandır, "Atalarımızdan bizlere emanet, bizlerden ise çocuklarımız ve gençlerimize miras kalacak olan yöresel ürünlerimizi görmek, tatmak ve hissetmek için YÖREX'e davet ediyorum. Özellikle çocuklarımızın YÖREX'i görmesini arzu ediyorum" dedi. ATB Başkanı Ali Çandır, YÖREX'e destek veren başta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere tüm oda ve borsalara, kalkınma ajanslarına, yerel yönetimlere, kooperatiflere, üreticilere teşekkür etti.

DHA