İNCE’YE GÜN DOĞDU

Geçtiğimiz hafta İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “Görüş ve önerilerimiz kesin bir biçimde reddedildi. Bu aşamada 6'lı masa bir ortak akıl platformu olmaktan çıktı” diyerek Altılı Masa’dan ayrılmasından sonra siyaset gündemi bir anda alevlendi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs tarihini işaret etmesi üzerine seçime bugün dahil 69 gün kadarcık bir süre kaldı. Seçime bu kadar kısa bir süre kalmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşında ise halen net bir rakip yok. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Genç Parti eski Genel Başkanı Cem Uzan, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Politikacı Serdar Savaş, ve MHP eski milletvekili Sinan Oğan adaylığını açıklayan isimler arasında yerini almasına rağmen, henüz ana muhalefetin başını çektiği Millet İttifakı bir aday açıklamadı.

*

Tabi Millet İttifakı’nın açıklamadığı aday aslında belli! Bugün muhtemelen Millet İttifakı’nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olarak açıklanacak.

İYİ Parti Meral Akşener’in sert açıklamalarıyla birlikte Altılı Masa’dan kalkmasının da sebebi buydu.

Her konuşmasında “kazanacak aday” vurgusu yapan Akşener’in taleplerini dikkate almayan Altılı Masa’nın diğer paydaşları yani CHP, DP, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi, İYİ Parti kanadının bu isteğini dikkate almayarak Kılıçdaroğlu üzerinde karar kıldı.

Hal böyle olunca da İYİ Parti çözümü masadan kalkarak buldu. 

*

Bugün İYİ Parti’nin masadan kalkmasıyla 5’li Masa’ya evirilen Milet İttifakı Saadet Parti ev sahipliğinde bir toplantı yapacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise bu toplantıya katılmayacak.

Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ve Millet İttifakı’nın yol haritası ise bu toplantı sonrası kamuoyu ile paylaşılacak.

Peki, Akşener bundan sonra ne yapacak?

Tabi ki İYİ Parti bundan sonra Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş kapısının üzerine kapanması sonrasında farklı bir Cumhurbaşkanı adayı arayışına girdi.

Bir iddiaya göre Akşener, Hukukçu Ersan Şen’in adaylık söylemleri sonrası onu bir yokladı. 

Şen, Akşener’in kendisi arayarak, “Ciddiyetsiz görüşelim” dediğini söyledi.

Bence bu zayıf ve gerçekleşmesi güç bir ihtimal.

İYİ Parti tabanının böyle bir adayı kabul edeceğini düşünmüyorum.

*

Bana kalırsa Zafer Partisi ile olan ittifakını bozan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, İYİ Parti için altın bir tepside sunulan gerçekçi ve güçlü bir seçenek.

Muharrem İnce 6 Şubat tarihinde yaşadığımız deprem felaketi sonrası bölgede yaptıkları ile tüm gözleri üzerine çevirdi ve oy oranını oldukça arttırdı.

Zaten daha önce de bu yarışı deneyimlemiş biri olarak İnce, neler yapması ve nasıl hareket etmesi gerektiğini bilen bir isim.

Akşener için bulunmaz Hint kumaşı adeta…

Güçlü bir isim ve İYİ Parti’nin tabanına da yakın bir isim İnce.

Bence Akşener’in bundan sonra çalacağı kapı İnce’nin kapısı olacak.

Adaylık ve şartlar konusunda anlaşılırsa İYİ Parti ve Memleket Partisi ittifakının yakında zamanda oluşabileceğini düşünüyorum. 

Bu seçenek olmazsa ne olacak?

Eğer bu seçenek de gerçek olmazsa, şartlar oluşmazsa bence Meral Akşener daha fazla aday arayışına girmeyecek ve ilk turda Erdoğan’ın karşısında kendisini aday gösterecek.

Yani Akşener ateşten bir gömlek giyecek.

Tabi İnce’nin desteklenmesine göre zayıf bir ihtimal.

Derenin suları geriye doğru akmazsa ve Millet İttifakı adaylık konusunda Kılıçdaroğlu üzerinde karar verirse gelişecek senaryolar bence böyle olacak.

Seçime az kaldı ve Türk siyasetinde 24 saat bile kısa bir süre.

Bu hafta birçok şeyin netleşeceği bir hafta olacağa benziyor. İzleyip göreceğiz.