İMPOSTER SENDROMU (2)

İMPOSTER SENDROMU (2)

 İmposter sendromu yaşayan bireylerin ortak özellikleri elde ettikleri önemli başarıya rağmen, kendilerini yetersiz ve başarısız hissetmeleridir.

***

Hayatı boyunca herhangi bir başarı elde etmemiş kişilere oranla pek çok konuda başarılı ve yetenekli olan bireylerde görülen bu durum, kişinin mükemmeliyetçi, titiz, ayrıntıcı ve kaygılı bir yapıya sahip olmasından dolayı, her zaman daha iyisine erişmeye çalışan bireylerde çok daha fazla görüldüğü bilinmektedir.

***

Bu sebeple sıklıkla depresyon ve kaygı bozukluğunun da eşlik ettiği gözlenmektedir. Bu bireylerin daha içe dönük, değerlendirilmeye karşı daha hassas davrandıkları ve hata yapmaktan önemli oranda korktukları, yaptıkları herhangi önemsiz bir hatayı bile yetersizlik olarak yorumlayıp, aşırı genelleme yaptıkları görülmektedir.

***

İmposter senromunun belirtileri şu şekilde özetlenebilir;

-Bireyin elde ettiği başarı kanıtları olmasına rağmen, kendini başarısız ve yetersiz hissetmesi

-Bireyin sahip olduğu şeyleri hak etmediğini düşünmesi

-Bireyin elde ettiği önemli başarılarına, insanların verdiği olumlu tepki ve tebrikleri abartılı bulması

-Bireyin elde ettiği başarıların bir şans ya da tesadüf eseri olduğunu düşünmesi

***

Çocukluk döneminde kişiye başarılı olması yönünde aile içerisinde fazla baskıcı tutum sergilenmesi, bireyin başarısının çok fazla övülmesi ya da tam tersi başarısız olduğunda da sürekli yerilmesi, kişinin başarılarının çocuk fazla övgü ve takdir edilmesi sonucu, bireyin en iyisi olması gerektiğini düşünerek mükemmeliyetçi bir tutum içerisine girmesi importer sendromunun gelişmesine etki ettiği düşünülmektedir.

***

Aynı zamanda, aile ve çevre tarafından kişiye karşı sürekli eleştirel şekilde yaklaşılması, bireyin ilerleyen dönemlerde kazandığı başarı ve ödülleri hak etmediği düşüncesine sahip olmasına neden olabilmektedir.

***

Bu sendromu yaşayan kişilerin çocukluk döneminde çok fazla baskı altında yetişmiş olabilecekleri, aile ve çevresi tarafından sürekli başkaları ile karşılaştırılarak başarı elde etmeye ve diğerlerinin saygısını bu şekilde kazanmaya koşullanmış olabilecekleri, başarı ile ilgili örselenme yaşantılarına sahip oldukları yönünde görüşler bulunmaktadır.

Keyifli bir hafta dileğiyle…

psikologsaadet@gmail.com