İMPLANT UYGULAMASINA DİKKAT!

Ağız diş ve çene cerrahisi Uzm. Dr. Onur Ademhan, diş çekimi sonrası implant uygulamasının hangi durumlarda yapıldığına ilişkin bilgi verdi.

İmplantın eksik bir dişin yerine uygulanan kök formundaki titanyum vidalar olduğunu aktaran Onur Ademhan, önceden çekilmiş boşluklara konulduğu gibi herhangi bir nedenle çekilmesi gereken dişlerin yerine de uygulanabildiğini söyledi. Geçmişte diş çekimini takiben implant uygulamadan önce 2-3 ay gibi bekleme sürelerinin uygun görüldüğünü belirten Demirhan, implant uygulandıktan sonra da üst çene için 3-4 ay, alt çene için 3 ay beklendiğini aktardı. Günümüz diş hekimliği uygulamalarında diş çekiminden sonra eğer çekim yeri implant uygulaması için uygunsa hemen aynı seansta implantı yerleştirmenin mümkün olduğunu kaydeden Onur Ademhan, "Özellikle travma nedeniyle çekilmek zorunda kalan ön grup dişlerde, diş çekilmesinin hemen ardından kemik yapısında bir engel yok ise implant yerleştirilebilmektedir" dedi.

 

HANGİ DURUMLARDA İMPLANT UYGULANMAZ?

Onur Ademhan, diş çekiminden sonra implant uygulamasının yapılmadığı durumları ise şöyle anlattı: "Çekilen dişte yaygın bir iltihap mevcut ise, ilgili bölgede büyük hacimli kist mevcutsa ya da diş çekiminden sonra çekim yeri implant yerleştirilemeyecek durumda ise gerekli cerrahi işlemleri yapıp 2-3 ay beklemek gerekmektedir. Bu gibi durumlarda diş çekiminden sonra hemen implant uygulamasından kaçınmak gerekir. Kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gören onkoloji hastalarında gerekli konsültasyonlar yapılarak ileri tarihlerde implant uygulamaları yapılabilmektedir."

 

KEMİK TOZU GİBİ İŞLEMLER ZARARLI MIDIR?

İmplant cerrahisinde yetersiz kemik varlığında kemik tozları ve diğer greft materyallerin yaygın olarak kullanıldığını söylerine ekleyen Onur Ademhan, şöyle konuştu:

 

"Gerekli işlemlerin uygulandığı onaylı ve sertifikalı kemik tozu ürünleri rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle diş çekimi sonrası implant hemen uygulanacak ise çoğu zaman kemik tozu kullanımı gerekebilmektedir. Çok nadiren de olsa alerjik reaksiyon gelişebilir. Kullanılan ürün uygulayıcı hekim tarafından temizlenip uzaklaştırılır ve uygun medikal tedaviyle desteklenirse sorunsuz olarak normale döndürmek mümkündür. Ancak rutinde kemik tozu kullanılan implant tedavilerinde hasar oranı oldukça yüksektir.

 

DİŞ ÇEKİMİ VE HEMEN İMPLANT UYGULAMASI AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?

Ağız içindeki bütün cerrahi müdahalelerde lokal anestezilerin kullanıldığını söyleyen Ademhan, "Anestezi sonrası hastanın herhangi bir acı, ağrı hissetmesi mümkün değildir. Çoğu zaman implant uygulaması, diğer dental işlemlerden daha kısa süreli ve basit olabilmektedir. Kısacası implant uygulamaları son derece başarılı, uzun dönemde sorunsuz tedavilerdir ve ağrısız uygulamalardır. Çoklu implant uygulamalarında genel anestezi uygulanarak da işlemler yapılabilmektedir" diye konuştu.

DHA