İMAMOĞLU DAVASI

Sevgili okurlar, 2023 seçimlerinde Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayının kim olduğu tartışılırken, 14 Aralık günü akşam saatlerinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine “alenen hakaret” etmekten yargılandığı dava sonuçlandı. 

***

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına İmamoğlu katılmadı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise duruşma günü Almanya’daydı.

İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP milletvekilleri ve belediye başkanları ile çok sayıda partilinin izlediği karar duruşmasının sonunda mahkeme İmamoğlu’nu 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

***

Mahkeme ayrıca sanığın Türk ceza kanununun 53’üncü maddesine göre;  cezanın infazı tamamlanıncaya kadar belirli haklardan yoksun bırakılmasına da hükmetti. Bu haklar seçme ve seçilme haklarını da içeriyor. 

***

Yerel mahkemenin verdiği karar istinaf mahkemesine götürülüp temyiz edilecek. Şayet istinaf mahkemesi de yerel mahkemenin verdiği kararı onarsa dosya bu kez Yargıtay’a taşınacak. Yargıtay da onarsa karar kesinleşecek.

***

Öte yandan yasalara göre bazı suçlarda 5 yıl ve altındaki cezalar Yargıtay’a taşınamıyor. Fakat İmamoğlu’nun yargılandığı dosya hakaret suçunu içeriyor. AK Parti’nin, 2019’da yaptığı yasa değişikliğiyle, hakaret suçları da Yargıtay incelemesi kapsamına alındı. Bu düzenleme sayesinde İmamoğlu’nun dosyası Yargıtay’a taşınabilir.

***

Ama “ceza beş yılın altında” denilerek Yargıtay yolunun kapalı iddiası da ortaya atılabilir. Bunu zamanla göreceğiz. Mevcut kararın kesinleşmesi halinde İmamoğlu’nun belediye başkanlığı sona erecek.  

***

Uzun yargılamalardan yakındığımız Türkiye’de yargılama sürecinin ne kadar sürede tamamlanacağını hep birlikte göreceğiz. Şu anda yerel mahkemenin verdiği karar kesinleşmediği için İmamoğlu’nun belediye başkanlığı devam edecek. Yargılama süreci 2023 seçimlerine kadar tamamlanamazsa İmamoğlu Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayı da olabilir. 

***

Bu konuda hiçbir yasal engel yok. Nitekim mahkemenin verdiği bu kararla Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanı adaylığında İmamoğlu daha da öne çıkmış durumda.  Mahkeme kararı açıklandıktan sonra yapılan açıklamalar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin olduğu Saraçhane’nin önünde yaşananlar da İmamoğlu’na desteğin arttığını gösteriyor.

***

Oysa mahkeme kararı açıklamadan önce altılı masanın adayının Kemal Kılıçdaroğlu olacağı konuşuluyordu. Hatta Devlet Bahçeli de “Anket yapılıp bana sorulsa altılı masadaki tercihim sınıf arkadaşım olurdu” diyerek Kemal Kılıçdaroğlu’nu işaret etmişti.

***

Mahkemenin 14 Aralık’ta verdiği karar İmamoğlu’nun önünü kesmek bir yana yolunu açmıştır.  1990’lı yıllarda okuduğu şiir nedeniyle hüküm giyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başkanı iken “muhtar bile olamaz” diye manşet atılan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 seçimlerindeki rakibi, büyük bir olasılıkla Türk Ceza Kanununun 53’ünccü maddesine göre cezalandırılan kendisi gibi Karadenizli olan Ekrem İmamoğlu olacaktır.