İMAM-I AZAM

Mezhep imamımız İmam-ı Azam Hazretleri sinirleri alınmışçasına hiç kızmazmış. Talebeleri de kendi aralarında anlaşmışlar, hocamızı kızdıralım da hep beraber bir seyredelim diye.

***

İmam-ı Azam Ebu Hanife hazretlerinin anlattığımız talebeleri de İslam dünyasında yıldızlar gibi kıymetli imamlar. İmam-ı Yusuf, İmam-ı Muhammed, İmam-ı Züfer.

***

Talebeler hocalarına bir cübbe diktirmişler. Cübbenin bir kolu olabildiğine geniş, diğer kolu da oldukça dar. Hocalarını sinirlendirmek için her şey hazır. Mübarek insan talebelerinin diktirdiği cübbeyi giymiş.

***

Talebeler merak ve heyecanla hocaları nasıl bir tepki gösterecek diye bekliyorlar. Aziz insan öncelikle talebelerine teşekkür etmiş, sonra da ‘bana zaten böyle bir cübbe lazımdı’ demiş.

***

‘Cübbenin geniş kollu tarafına kitaplarımı koyarım, dar tarafına da kalemlerimi yerleştiririm’ demiş. Böylece talebeleri onun ne kadar hoşgörülü olduğunu, sıradan bir insan olmadığını bir kez daha görmüşler.

***

Denizin bir taşla bulanmadığı gibi talebeleri de İmam-ı Azam hazretlerini yanlış bir hareketle kızdıramayacaklarını anlamışlar. Hocalarının gönül zenginliğini, hoşgörüsünü ve zekasını kendilerine örnek almışlar.

***

O mübarek insanlar Allah ve Resulünün yolunda yürümüşler, İslam milletinin cehennemden kurtulup cennete girmeleri için hayatlarını hiç tereddüt etmeden bu yolda harcamışlar.

***

Ana cadde olan Peygamber Efendimizin (sav) yolundan hiç ayrılmamışlar ve İslam milletine örnek olmuşlar. Başta İmam-ı Azam hazretleri olmak üzere İslam’a hizmet eden tüm büyüklerimizden Allah razı olsun.

***

Ne acıdır ki bazı gençlerimiz nikahlarını kıyarken ‘Kitabın nedir’, ‘Mezhebin nedir’ gibi suallere cevap veremiyorlar. ‘Hocam bize zor soru sorma, kolay yerden olsun’ diyorlar. Gençlerimizin bunları bilmiyor olması çok üzücü.

***

Sırat köprüsünü geçmeden gülmenin bir manası yok. Birincisi, İsrafil Aleyhisselam cehennem yaratıldıktan sonra hiç gülmemiş. İkincisi, İmam-ı Azam Hazretleri hayatında bir defa gülmüş.

MÜSLÜMAN NASIL OLMALI?

Müslüman sözleri, hareketleri, duruşu, çevresine faydalı olması, yardımseverliği ile örnek insan olmalıdır. Müslüman yer yüzünün melekleri gibi olmalıdır. Müslümanın yaşantısına herkes özenmelidir.

***

Müslümanın yaşantısı kendini belli etmelidir. Konuşarak kendini anlatmaktan ziyade yaşantısı ile örnek olmalıdır. Müslüman aynı zamanda ‘iyi insan’ demektir. İyi ve örnek Müslümanlardan olabilmek dileğiyle.