İltemir: Devletimizden, konut arzını artıracak destekleri bekliyoruz

Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail İltemir, müteahhitlerin üretim zorluklarıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, “Devletimizden, konut arzını artıracak destekleri bekliyoruz” dedi.

Konut inşaatında yaşanan düşüşe dikkat çeken Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail İltemir, yüksek faiz oranlarının sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti. İltemir, son 8-9 aydır artan faizlerin inşaat sektöründeki yatırımları azalttığını ve bu durumun konut üretimini olumsuz etkilediğini vurguladı.


“MESLEKTAŞLARIMIZ İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN BİRAZ ELİNİ ÇEKMEYE BAŞLADI”

İltemir, mevcut konutların eski fiyatlardan daha düşük fiyatlarla satılması durumunda ileride konut sıkıntısının yaşanabileceğine dikkat çekerek, devletten destek talep etti. Müteahhitlerin üretim zorluklarıyla karşı karşıya kaldığını belirten İltemir, "Yaklaşık bir 8-9 aydır faizlerin yükselmesiyle beraber meslektaşlarımız inşaat sektöründen biraz elini çekmeye başladı. Bu da tabi konut üretimini düşürüyor. Şu anda elinde olanlar da eski fiyattan daha ucuz fiyattan elinden çıkardığı zaman yarın ileride konut sıkıntısına yol açabilir. Bundan dolayı da devletimizin bu konutlarımızın arzını arttıracak, üretimde daha başarılı olabilmemiz için devamlı yaptırması için desteklerini bekliyoruz” dedi.


“İNŞALLAH YÜKSELİŞ DURUR”

İnşaat maliyetlerindeki artışın da sektördeki duraklamaya yol açtığını belirten İltemir, yüksek enflasyonun etkisiyle iş gücü ve malzeme maliyetlerinin yükseldiğini kaydetti. Ancak, enflasyonun inşaat sektöründe biraz durağanlaştığını ve bazı kalemlerde fiyat artışlarının durmasıyla birlikte uygun maliyetle inşaat yapma umudunu koruduklarını söyleyen İltemir, “Tabi ki maliyetlerde artış şöyle oldu, işçilerde sıkıntı oldu. Daha öncesi, önceden gelen bir enflasyonun yüksekliğinden artışlar oldu. Ama şu ara yüzde 65 gibi gözükse de enflasyon inşaat sektöründe. Bunun biraz durağına geçtiğini düşünüyorum. Çünkü bazı kalemler yükseldi, bazı kalemler yükselmedi. İnşallah yükseliş durur. Biz de uygun maliyete inşaat elde ederiz. Onu da vatandaşımıza sunarız” diye konuştu.