İLK KIBLEMİZDE BİLANÇO AĞIR

İsrail güçlerinin Kudüs ve Mescid-i Aksa’da Filistinlilere yönelik vahşeti devam ediyor. Cuma gününden bu yana devam eden saldırılarda plastik merminin yerini gerçek mermiler aldı. İsrail’in, Gazze’de hava saldırısı başlatmasının ardından 9'u çocuk 24 Filistinli hayatını kaybetti, 103 kişi de yaralandı.

Müslümanların ilk kıblesi Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa’da İsrail güçlerinin Müslümanlara uyguladığı işkence devam ediyor. İsrail polisi tarafından Cuma günü başlayan saldırı, yerini terörizme bıraktı. Yahudi fanatikler ve İsrail askerlerinin de desteklediği saldırıda çok sayıda Filistinli yaralandı. İsrail-Filistin arasında gerilimin devam ettiği olayda önceki gün İsrail Hava Kuvvetlerine bağlı savaş uçakları, Gazze Şeridi'nden yapılan roketli saldırıların ardından Gazze'de hava saldırısı düzenleyerek çeşitli bölgeleri vurmayı sürdürüyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında 9'u çocuk 24 kişinin hayatını kaybettiği, 65 kişinin de yaralandığı bildirildi. Türkiye Filistin için tek yürek olurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yoğun bir diplomasi trafiğine girdi. Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlar ise sokaklara dökülerek konsolosluk önünde Filistin’i protesto etti. 

ERDOĞAN’DAN DİĞER ÜLKELERE ÇAĞRI

Türkiye’nin dışında dünya vahşeti izlerken Türkiye'den tam da bu noktada İslam dünyasına çağrı geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya saldırarak Filistinlilere yaşattığı zulüm karşısında dünyayı tek yürek ve tek ses olmaya davet etti. Erdoğan, birlikte hareket etme çağrısında bulunmak amacıyla birçok ülke temsilcileriyle görüşerek uluslararası kamuoyunun harekete geçirilmesi için Türkiye’nin elinden geleni yapacağını belirtti. Erdoğan, “İsrail'in ilk kıblemiz MescidiAksa'ya yönelik maalesef her Ramazan ayında gerçekleştirdiği menfur saldırıları şiddetle kınıyoruz. Türkiye olarak her hal ve koşulda Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

“İSRAİL BAŞ SORUMLU”

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada İsrail’in Gazze Şeridinde başlattığı ve aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine yol açan hava saldırıları şiddetle kınanarak, "Mukaddes Ramazan ayında Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Filistin halkını topraklarından sürmeye çalışan ve Mescid-i Aksa'da ibadet etmek isteyen Filistinlilere müdahalede bulunan İsrail, Filistin topraklarında olayların bu raddeye ulaşmasının baş sorumlusudur" açıklaması yapıldı.

5 PARTİ’DEN ORTAK BİLDİRİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Mustafa Şentop'un önerisiyle AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti'nin TBMM grupları, ortak bildiri yayımlayarak İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını kınayarak, Uluslararası Ceza Mahkemesini göreve çağırdı.

DÜNYA SUSARKEN TÜRKİYE SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Birleşmiş Milletler (BM) geçtiğimiz günlerde acil olarak toplanmış ama herhangi bir açıklama yapılmamıştı. ABD İsrail’i kınayamamış, gerilimi azaltma çağrısında bulunmuştu.  Türkiye ise tek yürek olup binlerce kişi ülkenin dört bir yanından Filistin’e destek olmak amacıyla sokaklara döküldü. Ülke geneli ABD ve İsrail Konsolosluğu önünde devam eden protestolarda sık sık 'Kahrolsun İsrail, işbirlikçi ABD' sloganları atıldı.

HABER MERKEZİ