İLK KADININ YARATILIŞI (2)

Kur'an-ı Kerim'in açık ifadesiyle ilk insan Hz. Âdem'dir. Cenab-ı Hak onu yaratırken toprak unsurunu tercih etmiş, ondan yaratmış, daha sonra da ruh vermiştir. İlahi hikmet, hem Hz. Âdem'e bir can yoldaşı olması hem de insan nevinin üreyip çoğalması için Havva validemizi yaratmıştır.

***

Hz. Âdem, uyanınca başı ucunda Havva’yı gördü. Havva, bir canlıdan yaratıldığı için bu adı almıştır.  Hz. Âdem ve Havva’nın Cennet’te ne kadar süre kaldığı da bilinmemektedir. Kimi öğle ile ikindi arası bir süre kaldığını söylerken, kimileri de farklı zaman dilimlerini ileri sürmüşlerdir.

***

Bir rivayete ise, dünyadaki zamana göre 130 veya 250 yıl kalmıştır.  Yasaklı meyveyi yedikten sonra cennette ne kadar kaldığı ise bilinmemektedir. Eşinin Hz. Âdem’den nasıl yaratıldığı konusunda kesin ve ayrıntılı bir bilgiye sahip değiliz.

***

Müfessirler, genellikle Hz. Âdem’in kaburga kemiğinden yaratıldığını söylerler. Kitab-ı Mukaddes’te de aynı bilgi vardır. Hatta Talmud O’nun Hz. Âdem’in 13. kaburga kemiğinden yaratıldığını belirtir. Kaburga kemiğinden yaratıldığı semavi dinlerle beraber, birçok kültürde de mevcut olmasına rağmen, Kuran’da net bir bilgi yoktur.

***

Kuran, yasak meyveyi yemede etkin rolün Hz. Âdem’de olduğunu vurgularken, hadislerde Havva’nın da bu işteki rolünden bahsedilir.  Yahudi ve Hıristiyan itikadında Havva ayartıcı ve baştan çıkarıcı olarak takdim edilirken, Kuran’a göre insanlığın ilk çiftinin her birinin cennetten çıkarılmasıyla sonuçlanan olaylardan erkek ve kadın eşit bir şekilde sorumlu tutulmuştur.

***

Cennetten indirildikten sonraki hayatı hakkında Kuran ve Kitab-ı Mukaddes dışındaki kitaplarda geniş malumat vardır. Bunlara göre, Havva Dicle sularında 37 gün, Âdem ise Eden ırmağında 40 gün kalır. Eden ile Fırat ve Dicle havzası yani Mezopotamya kastedilmektedir.

***

İslami kaynakların çoğunluğuna göre Âdem, Hindistan’a, Havva’da Cidde’ye iner, Müzdelife ve Arafat’ta buluşup bir araya gelirler. Âdem ve Havva bir rivayete göre cennette evlenir, bir rivayete göre de cennetten ayrılışlarının 223. gününde evlenirler.

***

Havva ağrılı bir doğum ile Kabil’i (Kain) ve aynı batından olan kız kardeşi Aklima’yı (Luva), ardından Habil ve Lebuda’yı (Aklejan) dünyaya getirir. Âdem ve Havva’nın her hamilelikte iki çocuk olmak üzere birçok nesilleri olur. Şit Aleyhisselam ise, Habil’in öldürülmesinden sonra tek olarak dünyaya gelir. Âdem ile Havva Habil’in öldürülmesinden dolayı 100 yıl yas tutarlar.

***

Havva, Âdem’den bir yıl sonra vefat etmiş ve vefat ettiğinde El-Halil (Hebron) Harem-i Şerif’e (Makpela Mağarası) gömülmüşlerdir. İslami kaynakların dışındaki bilgilere göre, Nuh tufanında, Âdem ve Havva’nın cesetleri gemiye alınarak, Âdem’inki, bugün Kudüs’te Kıyam Kilisesi’nin yerine defnedilir. Havva’nınki ise Beytüllahim’e, Mesih’in doğduğu mağaraya götürülür.